Folk & strikk
Enya // Aftenstrikk

Enya Ødegaard driver Aftenstrikk. Hun er mamma på dagtid og strikkedesigner på aftentid, og lager fantastiske strikkeoppskrifter til glede for både små og store. Vi gleder oss til å bli bedre kjent med Enya, og til å få et lite innblikk i hennes hverdag.

Folk & Strikk er en fast spalte i Plystre Magazine hvor vi tar en prat med ulike folk, strikkere, skapende mennesker og designere – mennesker som driver med spennende ting i strikkeverden. Gjennom et intervju blir vi kjent med hvem de er, hva de driver med, og får et lite bilde av personen bak deres interesse og virke. Vi ønsker å løfte frem deres bidrag i en moderne strikkeverden som stadig inspirerer og engasjerer flere og flere mennesker i alle aldre.

Fortell oss hvem du er og hva du driver med

Jeg heter Enya Ødegaard og bor i Haugesund med min gode mann og våre to barn. Jeg er strikkedesigner og driver Aftenstrikk.

Bortsett fra strikking, hva liker du å bruke tiden din på?

Familien får mesteparten av tiden min, og jeg er virkelig et hjemmekjært familiemenneske. Livet mitt ser nok ut som et typisk småbarnsliv, så om jeg får gjøre noe for meg selv er det jeg setter mest pris på en tur til teateret. En gripende forestilling eller en fengende musikal lever jeg lenge på. Ellers er det lite som er så givende som en kaffekopp eller en fin samtale med ei venninne.

Hvordan ser en typisk dag i ditt liv ut?

Jeg har vært hjemme i permisjon i noen år nå. Jeg fikk barn nummer to samme måned som jeg var ferdig med forrige permisjonen, så ordet permisjonslivet er vel beskrivende nok i seg selv. Men jeg startet Aftenstrikk i permisjonen, fordi jeg jobber etter ungene er lagt. Derav navnet Aftenstrikk. Så kos, grøt, trilletur og lek på dagtid, og strikk, utregninger og jobb ved aftentid (og utover i nattetimene).

Hva er din strikkebakgrunn? Når og hvordan lærte du å strikke, og er det noen personer som har vært viktige for deg og din interesse for strikking?

Jeg kan ikke huske når jeg startet, fordi jeg var nok ganske liten. Det gikk mye i rilleskjerf og pannebånd. Ellers har jeg strikka på frihånd i mange år. Jeg tok fatt i min første oppskrift for litt mer enn 4 år siden. Ei venninne av meg hadde en strikkekonto på instagram (@romstrikk) som inspirerte meg veldig og som også ble døren inn til det store strikkeuniverset som strikkeinsta er. Ellers er det min fine mormor som har guidet meg gjennom mye. Jeg glemmer aldri hvor fjernt det var å skulle strikke både raglanøkninger og knappehull, da var mormor veldig god å ha. Ellers må jeg nevne at strikkepodcasten Strikketerapi også har vært veldig sentral i strikkereisen min. Fantastiske damer som inspirerer, deler og sprer strikkeglede.

Hva er strikking for deg? Hva er det som gjør det givende for deg?

Hadde noen sagt til meg for noen år siden at strikking skulle bli så viktig og givende for meg, hadde jeg ikke trodd på det. Men nå er det jo levebrød, terapi, selvutvikling, samhold og utløp for kreativitet.

Når hygger du deg mest med strikketøyet?

Så lengde jeg ikke rekker opp for tiende gang eller står fast ved noe, så hygger jeg meg alltid med strikketøyet. Strikke i sosialt lag er fint, strikke inne en regnfull høstkveld med fin musikk i bakgrunn er magisk, ermestrikk og en god film eller serie er heller ikke feil, og ventestrikk med en podcast på øret er også noe jeg setter pris på.

Er det noe som overrasker deg ved strikking i dag?

At jeg skulle komme i kontakt med så mange fine strikkere gjennom strikkingen hadde jeg aldri trodd.

Fortell om ditt stolteste øyeblikk i reisen din med Aftenstrikk?

Da jeg fikk tilbud om å jobbe med Rauma Garn, det hadde jeg aldri turt å drømme om. Det har liksom ikke helt gått opp for meg enda.

Hva inspirerer deg mest i dine skaperprosesser?

Digg garn, behov og barna mine. Jeg strikker det vi trenger eller ønsker oss her hjemme, og lager oppskrifter samtidig. Men jeg skal ikke legge skjul på at fine farger, kunst, årstidene, og andre faktorer også inspirerer meg. Oppskriftsmessig blir jeg inspirert av tanken på å lage oppskrifter som nybegynnere også kan forstå. Jeg prøver å skrive mer forklarende og ikke bare teknisk.

 

Har du et smart strikketips, råd eller triks på lur?

Et litt kjedelig men nyttig tips er at man alltid bør sjekke strikkefastheten sin på hvert enkelt prosjekt. Det kan være så avgjørende for om resultatet blir bra eller ikke. Ellers vil jeg råde alle som ikke har prøvd norsk ull til å gi det et forsøk. Det er blant annet miljøvennlig, har høy kvalitet, er slitesterkt, det finnes mye å velge i og det er fantastisk å strikke med.

Er det noe fint eller viktig du vil dele/fortelle til andre strikkere og kreative mennesker der ute?

Fortsett å være kreativ, fortsett å strikke. Jeg tror det er utrolig sunt å bruke tid på å skape noe. Vi er alle kreative på vår egen måte, det tenker jeg er viktig å huske på.

Vil du se mer av arbeidet til Enya?

Følg @aftenstrikk på Instagram

www.aftenstrikk.com