Folk & strikk
Hanne-Ma // @middelsstrikk

Hanne-Ma står bak fine @middelsstrikk på Instagram, og har de siste årene gitt ut The Bullet Journal for Knitters. Det har hun gjort ved siden av sin vanlige jobb i en helt annen bransje, men har lykkes stort med sin populære bok for strikkere. Boken som kom til verden litt tilfeldig fordi hun fikk en iPad med tegnepenn i hendene. Hvorfor navnet “middelsstrikk”, hvor har hun lært å skrive og tegne så fint, og hvem inspirerer henne?
Vi gleder oss til å bli bedre kjent med Hanne-Ma!

Folk & Strikk er en fast spalte i Plystre Magazine hvor vi tar en prat med ulike folk, strikkere, skapende mennesker og designere – mennesker som driver med spennende ting i strikkeverden. Gjennom et intervju blir vi kjent med hvem de er, hva de driver med, og får et lite bilde av personen bak deres interesse og virke. Vi ønsker å løfte frem deres bidrag i en moderne strikkeverden som stadig inspirerer og engasjerer flere og flere mennesker i alle aldre.
hanne-ma middelsstrikk

Hvem er du og hva du driver med?

Jeg er Hanne-Ma, er 33 år og bor på Vålerenga i Oslo sammen med mannen min Jørgen og sønnen vår på 2 1/2 år.

Jeg jobber med IVF-behandling (assistert befruktning) på en privat klinikk i Oslo, hvor jeg jobber som koordinator. Veldig glad i jobben min som er så fin, utfordrende, faglig spennende, og gir mange møter med mye forskjellige mennesker som er i en vanskelig situasjon i livet. Jeg studerte en del forskjellige medisinske fag som anatomi, fysiologi og patologi,  men også andre mer naturmedisinske fag som akupunktur og ernæring. Interessen for fertilitet kom tidlig, så jeg føler meg heldig som har endt opp med å jobbe sammen med noen av Norges flinkeste leger, sykepleiere og embryologer.

Jørgen møtte jeg på videregående. Han startet i klassen min, og var ganske uinteressant en god stund, men jammen klaffet det ganske fort likevel. Vi har gjort mye forskjellig sammen, startet flere firmaer, hatt mange prosjekter og har som regel litt for mange baller i lufta. Vi har i løpet av de siste to årene bygget ut en liten leilighet på 46 kvm. Vi har blitt gode på å utnytte den lille plassen vi har, og hver kvadratmeter er gjennomtenkt. En annen fordel med å ikke ha så mye plass er at du heller ikke kan ha et stort garnlager. Et lite tips der, altså.

Bortsett fra strikking, hva liker du å bruke tiden din på?

Jeg er mest sammen med familien min og vennene mine. Det siste året har det naturlig nok blitt mindre av dette, så jeg er veldig takknemlig for å ikke bo alene, og ha noen få nære jeg har truffet utenom.
Jeg har drevet mye med musikk tidligere, og jeg savner å spille sammen med andre og synge i kor. Ellers elsker jeg pene skrivebøker og penner, og bruker alt for mye tid og penger på nye notatbøker og kalendere. Man trenger jo 2-3 i året, sant?

Hvordan ser en typisk dag i ditt liv ut?

Den tror jeg er ganske lik de fleste andres! Jeg står opp etter en natt med relativt lite søvn, spiser frokost og lager matpakker til barnehagen. Jørgen leverer, og jeg drar på jobb. Snakker med masse forskjellige mennesker i løpet av en arbeidsdag, og undrer meg hver dag over hvorfor det er slik at flotte fine mennesker som så inderlig ønsker seg barn skal måtte gå igjennom så mye for å komme i mål. Drar hjem, henter noen ganger i barnehagen, spiser middag, leker og legger barn. Om kvelden prøver jeg få skvist inn litt strikketid før jeg legger meg. Om jeg ikke strikker sitter jeg som regel og tegner og skriver på neste års Bullet Journal. Å jobbe 100 %, ha familie og produsere en bok i året kan til tider være litt i overkant mye, men har klart å komme i mål så langt!

Hva er tanken bak navnet Middelsstrikk, og hvordan ble det til at du lagde The Bullet Journal for Knitters?

Strikkekontoen min lagde jeg i 2015. Det er litt rart å tenke tilbake på nå, men jeg lagde denne kontoen i det som var den vanskeligste tiden i livet. Bare noen få måneder før mistet vi vårt første barn, som døde i 7. måned i svangerskapet.

Jeg lærte meg å strikke fordi jeg var gravid og hadde lyst til å strikke små søte plagg til den lille. Etter det gikk galt mistet jeg naturlig nok lysten på det meste, men etter en stund klarte jeg å ta tak i strikkepinnene igjen. Det var en helt fantastisk distraksjon, og ga meg mye mestringsfølelse. Det skal sies at jeg var skikkelig skikkelig dårlig, men likevel. Gøy var det! På den tiden var det så mye perfekt strikk på instagram. Strikkekontoer jeg fulgte het typ “drømmestrikk”, “vakremasker”, og “maskelykke”, og det ene perfekte plagget etter det andre fly av pinnene til folk. Jeg var ikke akkurat der. Jeg bare knota, gjorde masse feil og skjønte ikke at det var forskjellige typer garn engang. (Derav rimelig mange rare størrleser på plaggene den første tiden).

Vi konkluderte med at jeg var ganske middels på strikkinga etter jeg hadde strikket en lue til min venninnes barn på 2 år, som endte opp med å passe Jørgen. Da foreslo han nettopp at jeg skulle kalle meg middelsstrikk, og vise alt jeg gjorde feil. Så sånn ble det til.

Heldigvis har jeg blitt bedre med årene!

The Bullet Journal for Knitters ble til ganske tilfeldig. Jørgen hadde startet sitt eget firma et par år tidligere, noe som gjorde at jeg hadde vært sugar mama i familien en stund. Da han endelig kunne begynne å ta ut lønn fikk jeg en iPad med Apple Pencil i gave av han. Jeg hadde lenge laget lister i en kladdebok jeg hadde, og synes det var gøy å få system over all strikkegalskapen jeg hadde i hodet. Med iPaden skjønte jeg fort at jeg kunne få laget en skikkelig fin bok til meg selv, som ville se enda litt bedre og proffere ut enn kladdeboka mi.

Da jeg kontaktet et trykkeri oppdaget jeg at det å trykke opp kun ett eksemplar ville være latterlig dyrt. Jeg tenkte derfor å trykke opp 50 stykker, og håpet på at det var noen flere som meg der ute. Mine to venninner Ida og Hanne (@witredesign og @hanneoorlien) overtalte meg til å trykke opp 200. Utrolig nok solgte jeg de 200 ut på under en time. Det var helt vilt! Jeg brukte hele høsten 2017 på å skrive adresselapper, pakke og sende. Utrolig gøy!

Hva er strikking for deg? Hva er det som gjør det givende for deg?

Det er først og fremst avkobling og egentid. Hjernen tar en pause og lar alt hverdagslig stress fare av sted. Det har også gitt meg mange gode venner, og jeg føler jeg tar del i et større fellesskap inne på instagram. Jeg tror det må være verdens mest hyggelige somemiljø!

Når hygger du deg mest med strikketøyet?

Når jeg har lagt opp til et nytt egostrikkprosjekt jeg har siklet på leeenge. Da kunne jeg holdt på hele natta.

Fortell om ditt stolteste øyeblikk i reisen din med Middelsstrikk?

Jeg tror kanskje det må være da jeg ga ut min 2.bok, i 2018.
Jeg fikk prøvetrykket levert på døra 10 dager etter jeg hadde født. I det den ble levert på døra ringte helsesøster på, som kom på første hjemmebesøk etter vi kom hjem fra sykehuset. Som alle andre stresset jeg med amming og håpet at han fikk i seg det han trengte. Da hun gikk var jeg så fornøyd, han hadde gått opp masse i vekt og jeg følte meg som supermum med superboobs. Da åpnet jeg prøvetrykket, og var SÅ fornøyd med hvordan det så ut – et skikkelig hakk opp fra den 1.boken.
Om det er lov å si at man var høy på seg sjæl kan du trygt si jeg var det den dagen, for å si det sånn.

Jeg var og rimelig stolt da jeg ga boken ut på dansk og engelsk. Det at det er så mange mennesker også i andre land som vil ha noe jeg er laget, synes jeg er helt fantastisk.

Hva inspirerer deg mest i dine skaperprosesser?

Det kan være hva som helst. Baksiden på årets Bullet Journal ble jeg inspirert av sengetøyet til sønnen min, fordi det hadde svarte prikker. (Lol) Ellers følger jeg mange illustratører og mennesker som er gode på skrift. Har sikkert sittet hundrevis av timer og bare øvd på å skrive navn og steder og få min egen kalligrafistil. Veldig gøy!

 

Har du et smart strikketips, råd eller triks på lur?

Youtube, youtube og youtube.
Garntopia er min nærmeste garnbutikk, litt farlig, men mest digg.

Favorittgarn tror jeg må være kombinasjonen av tynt ullgarn med en tråd silkmohair. Blir aldri lei.

Er det ellers noe du vil dele/fortelle til andre strikkere og kreative mennesker der ute?

Jeg har aldri tenkt på meg selv som et kreativt menneske, men begynner å ta innover meg at jeg kanskje er det likevel. For min del tror jeg det har vært fint og sunt å være litt uredd og ikke ta meg selv så høytidelig. Å bare trykke opp noen bøker, legge ut for salg og se hva som skjer. Jeg har ikke hatt en klar plan for målsetning eller markedsføring, men er drevet av å ha det gøy, kose meg med å skape noe jeg selv har lyst til å bruke, og satser på at folk flest er lik meg. Det har fungert bra så langt, og jeg håper det vil fortsette å fungere i årene fremover!

Vil du se mer av strikkingen til Hanne-Ma og
Bullet Journal for Knitters?

Følg @middelsstrikk på Instagram

www.middelsstrikk.com