Folk & strikk
Knittersbox

Vår Synnøve og Christiane er to kreative strikkesjeler som savnet en abonnementstjeneste for strikkere. På en helt vanlig strikkekveld kom ideen om Knittersbox til, og da den første boksen ble tilgjengelig noen uker seinere solgte de ut alle sammen på bare 8 minutter. Siden da har Knittersbox fortsatt å vokse, og vi har tatt en prat med gründerne for å bli litt bedre kjent.

knitters box
Folk & Strikk er en fast spalte i Plystre Magazine hvor vi tar en prat med ulike folk, strikkere, skapende mennesker og designere – mennesker som driver med spennende ting i strikkeverden. Gjennom et intervju blir vi kjent med hvem de er, hva de driver med, og får et lite bilde av personen bak deres interesse og virke. Vi ønsker å løfte frem deres bidrag i en moderne strikkeverden som stadig inspirerer og engasjerer flere og flere mennesker i alle aldre.

Fortell oss litt om hvem dere er og hvordan dere blei kjent med hverandre?

Vi er to jenter på 24 år, Vår Synnøve Johansson og Christiane Ødegård. Vi ble kjent 1,5 år siden gjennom en felles venninne som begge ble kjent med på instagram.

Christiane beskriver Vår som et drivjern med enorm stå-på-vilje og engasjement for alt hun driver med. Vår har alltid gode idéer å komme med, og nøler ikke et sekund med å drømme stort og realisere idéene sine. Hun er også veldig omsorgsfull og er den som stiller på kontoret med boller og snacks for motivasjon. Vår har en bachelorgrad i psykologi og har jobbet flere år i psykiatri, og flyttet sammen med sin mann til Hønefoss i 2019 fordi han skulle spille hockey der.

Vår beskriver Christiane som en empatisk og god venninne. Hun er realistisk og en veldig god motpol til de (noen ganger litt for) optimistiske idéene. Hun er ikke redd for å si ifra eller ta en diskusjon og stiller med en enorm arbeidskapasitet. I tillegg er hun positiv og bidrar med mye latter på lange dager. Christiane studerer vernepleie og har jobbet noen år i hjemmesykepleien.

Etter ca et halvt års bekjentskap bestemte vi oss for å bli kollegaer og startet dermed Knittersbox. Vi sluttet da i våre faste jobber for å satse på drømmen.

Bortsett fra strikking, hva liker dere å bruke tiden på?

Vi bruker som regel alle våkne timer på å strikke, men annet enn det liker Vår å gå tur i skog og mark, lage deilig mat og se på true-crime. Christiane liker å bruke tid på å trene, gå på tur med hunden sin Petra og slappe av med en god serie.

Hvordan ser en typisk hverdag ut for dere?

En typisk hverdag for oss er hektiske dager på kontoret der vi som oftest starter dagen med å svare på kundehenvendelser. Vi fortsetter med å planlegge dagen med en kaffe eller energidrikk. De fleste kundene våre er aktive på ettermiddagen, så vi diskuterer også ulike henvendelser som har kommet inn gjennom instagram før vi begynner på noe annet. Deretter går vi videre til ulike gjøremål etter hvor vi er i «produksjonsperioden».

Vi sender ut alle våre abonnementsbokser på slutten av hver måned. Derfor varierer det litt om vi farger garn, pakker eller planlegger utfra hva som må gjøres gitt periode. I starten av måneden går mange av dagene til farging av garn og planlegging av bokser, mens på slutten av måneden går alle dager til pakking og sending.

Planlegging videre og nye idéer kommer ofte mens vi holder på med andre ting, så vi snakker om dette kontinuerlig. I tillegg til dette er mye av Christiane sin jobb å finne garn, strikketips og administrere Instagram. Vår har ansvar for dialogen ut mot leverandører og planlegging sammen med disse, samt å oppdatere og holde styr på nettsiden. Alle andre arbeidsoppgaver gjøres felles og fordeles jevnt.

Christiane har bitt en reser på å tvinne garn, mens Vår bretter esker til den store gullmedalje.

Hva er deres strikkebakgrunn? Når og hvordan lærte dere å strikke, og er det noen personer som har vært viktige for dere og interessen for strikking?

Begge to har strikket hele livet, egentlig. Vi ble introdusert for håndarbeid av våre bestemødre som har spilt en stor rolle for interessen. Vår sin bestemor var medlem i husfliden og Vår ble med henne på flere markeder. I tillegg gikk de på strikkekurs sammen en gang i uken. Det første Christiane husker av sin strikkereise var at hun begynte å strikke en mariusgenser i størrelse 4 år. Hun skjønte ikke helt dette mer ermer og montering, så da hun var ferdig med bolen ble den gitt videre til bestemoren som fullførte plagget for henne. Etter dette tok det noen år før strikkeinteressen ble noe av. Det var først i 2016 at det for begge to begynte å ta seg opp igjen etter å ha ligget på vent i noen år. Interessen har bare økt de siste årene, og spesielt nå etter at Knittersbox ble til.

Hva er strikking for dere? Hva er det som gjør det givende?

For Vår handler strikkingen om å finne roen i en ellers hektisk hverdag. Det er avkobling, og utrolig deilig å «dykke inn i» strikkeverdenen. I tillegg er det gøy å designe, og se at et fargerikt nøste blir til fine plagg. Strikking danner også relasjoner og har blitt et fint samtaleemne med flere. «Strikkeinsta» er også et fint sted å være for å finne inspirasjon. Det har blitt mange nye og gode bekjentskaper gjennom miljøet de siste årene.

For Christiane er strikking mestring og ro. Det er stas å kunne kle seg i et plagg man selv har laget og det er terapeutisk å måtte konsentrere seg om masker, diagram og garn fremfor seg selv.

Når hygger dere dere mest med strikketøyet?

Når vi kan strikke noe til oss selv uten tidsfrist eller press!

Fortell om deres stolteste øyeblikk i reisen med Knittersbox?

Vårt stolteste øyeblikk med Knittersbox må være da vi lanserte og ble utsolgt på 8 minutter for et produkt ingen hadde sett før. Vi hadde aldri i vår villeste fantasi trodd at det skulle skje. Vi startet opp med et begrenset antall bokser på 50 stykker og var livredde for at vi ikke skulle selge dem. Gleden var enorm da vietter stor pågang måtte øke til 90 bokser første runde.

Vi har også fått samarbeide med flere kule leverandører, og det er stas at så mange har tro på prosjektet vårt. I tillegg er det alltid ekstremt gøy å se gleden våre bokser bringer til kundene våre og at de deler dette i sosiale medier.

Det er mye mer som kan nevnes her, da det er veldig mye «smått» som blir veldig stort for oss som gjør dette for aller første gang.

Har dere et smart strikketips, råd eller triks på lur?

Våre beste råd må være:

1: Husk på garnalternativer! Det trenger ikke å være dyrt å strikke, og det er mange garnalternativer som fungerer like bra.

2: YouTube er din venn! Her ligger det videoer av absolutt alt du måtte ha spørsmål om.

3: Er du nybegynner? Finn deg et prosjekt du virkelig ønsker! Når du har lyst å se plagget ferdig er det mye enklere å finne motivasjonen til å fullføre det.

Vi har tidligere hatt kaos i sofahjørnet med garn, prosjekter og pinner som forsvinner på sporløst vis. Her har vi løst «problemet» med å kjøpe en boks som er passe stor nok der vi kan samle alt vi «må ha» når vi strikker. Dette har gjort det mye enklere å finne ting, samt ha oversikt over det vi har. Oooog, samboerne våre uttrykket betydelig mindre frustrasjon når kontrollen til TV’n ikke ligger under masse garn.

Utover dette er det smarteste vi eier strikkefasthet- og pinnemåler, heklenål (til opp-plukk og til å redde masker vi har mistet) og strikketracker (til å se hvor mye tid vi bruker på enkeltprosjekter).

Er det noe fint eller viktig du vil dele/fortelle til andre strikkere og kreative mennesker der ute?

You do you ❤ Strikk plagg du liker i farger du liker med garn du liker. Det viktigste er at du selv er fornøyd og trives med det du gjør!

Foto: Knittersbox

Vil du se mer av arbeidet til Knittersbox?

Følg @knittersbox på Instagram

www.knittersbox.no