Folk & strikk
Ane – @novemberknits

Ane står bak strikkeprofilen @novemberknits, og er en relativt nyoppstartet strikkedesigner som holder til i Trondheim. Hun studerer master i klassisk fløyte og designer altså sin egen strikkegarderobe ved siden av. Vi digger stilen hennes, og måtte ta en liten prat med henne om strikking! Les videre for å bli litt bedre kjent med dama bak Novemberknits!

Novemberknits
Folk & Strikk er en fast spalte i Plystre Magazine hvor vi tar en prat med ulike folk, strikkere, skapende mennesker og designere – mennesker som driver med spennende ting i strikkeverden. Gjennom et intervju blir vi kjent med hvem de er, hva de driver med, og får et lite bilde av personen bak deres interesse og virke. Vi ønsker å løfte frem deres bidrag i en moderne strikkeverden som stadig inspirerer og engasjerer flere og flere mennesker i alle aldre.

Fortell oss litt om hvem du er og hva du driver med 🌼

Jeg er Ane, 29 år og bor for tiden i Trondheim. Her bor jeg i en pitteliten leilighet med min kjære samboer Peter. Vi har flytta litt rundt de siste årene, men nå har vi altså bodd her siden 2018!
Jeg spiller fløyte og tar en master i klassisk utøvende musikk ved musikkonservatoriet. Jeg blir ferdig til våren, og det er både skummelt, gøy og veldig travelt. På fritiden er jeg strikkedesigner, og prøver å designe min egen lille strikkegarderobe.

Bortsett fra strikking, hva liker du å bruke tiden din på?

Det er såklart begrensa hva man kan gjøre for tida, men så kan man jo drømme og fortelle om det man liker likevel. Sett bort ifra øving, spilling og strikking, liker jeg å reise med Peter. Jeg liker å spise god mat, men har i det siste innsett at jeg faktisk ikke er så glad i å lage den, også liker jeg å være med bra og inspirerende folk og venner, med kaffe, vin eller øl.

Hvordan ser en typisk dag i ditt liv ut?

Hverdagene er ofte veldig forskjellige, og jeg leter fortsatt etter den perfekte rytmen. Men, jeg står ofte opp i 7-tida, og spiser frokost mens jeg får unna litt admin-greier med novemberknits. Jeg er skolen og har egenøving/ensembleøving/timer til ettermiddagen, lager middag, og er klar til å jobbe/strikke/gjøre mer admin-greier i sjutida.

Hva er din strikkebakgrunn? Når og hvordan lærte du å strikke, og er det noen personer som har vært viktige for deg og din interesse for strikking?

Jeg var veldig liten, og det var enten farmor, bestemor eller mamma som lærte meg det, men mest sannsynlig alle tre på rundgang. Alle har ært viktige for min interesse, og spesielt mamma. Alt blir så mye enklere når man kan spørre om hjelp, og hvis man spør ekstra fint får man plutselig også hjelp til å både legge opp, telle masker og rekke opp… 🙂

Hva er strikking for deg? Hva er det som gjør det givende for deg?

Strikking for meg er ro og tankeflyt. Det jeg liker best ved strikking er hvor repeterende det er, og at hodet kan sone ut. Det er deilig. Derfor er det kanskje ikke så overraskende at jeg foretrekker glattstrikk, og strikker lite mønsterstrikk.

Når hygger du deg mest med strikketøyet?

På balkongen, i sommerkjole, med et glass iskald rosé. Ved utvikling av nye design liker jeg best å strikke uten forstyrrelser, og jeg synes det er ganske deilig å bare strikke i stillhet. Men av og til hører jeg på en podcast – eller Skravlestrikk! Det er veldig koselig.

Hva inspirerer deg mest i dine skaperprosesser?

Etter at jeg hadde lagd strikkekontoen strikka jeg litt tøfler og et par gensere. Til slutt klarte jeg ikke å bestemme meg for hva jeg ville strikke, så jeg bestemte meg for å lage en selv, og det var da jeg strikka Ebba Sweater. Jeg skrev ned oppskriften, og plutselig hadde jeg satt i gang et helt sirkus av teststrikkere, korrekturlesere, oversettere, og alt som ligger i den prosessen. Etter dette lagde jeg Shine-plaggene, og da eskalerte det ganske fort.
Våren var en frustrerende periode, såklart. Som student uten lån, frilans musiker og ringehjelp i en butikk, fikk jeg bare beskjed om at jeg falt mellom tre stoler uten noe som helst krav på støtte. Jeg er derfor så ubeskrivelig takknemlig for alle som inspirerer, motiverer og støtter sirkuset jeg starta, og jeg synes det er helt utrolig at så mange vil strikke plaggene jeg lager.
Jeg synes alltid at det er vanskelig å si hva som inspirerer meg. Det er så overveldende mye. Alt fra en farge på en bygning, teksturen på et teppe, en låt, en filmkarakter. Ja, veldig mye, men absolutt i det som skjer rundt meg; utafor telefonen og sosiale media.

Fortell om ditt stolteste øyeblikk i reisen din med @novemberknits?

Åh, det blir vanskelig. Jeg føler at hele denne lille reisen har bestått av så mange fine øyeblikk, men jeg vil nok trekke fram at Strikkeburet i hjembygda mi Grong ønsker å sponse meg med garn. Tenk så heldig jeg er, som kommer fra ei bygd med en strikkebutikk som bugner av nydelig garn, og som ønsker å støtte meg. Det har vært veldig avgjørende for reisen min og utviklingen av nye design. 

Har du et smart strikketips, råd eller triks på lur?

…derfor vil jeg tipse om Strikkeburet, som ofte har tilbud, og som også har egen nettbutikk. Tipser fordi jeg vil, ikke fordi jeg må 🙂
Av andre tips jeg har vil jeg anbefale garnet Arwetta, med tanke på strikkefasthet. Jeg strikker litt løst og må alltid gå ned en halv pinnestørrrelse (inkludert i mine egne oppskrifter), men med Arwetta og en tråd silk mohair treffer jeg endelig 21m på 10 cm på pinne 4. Noe som fører meg til neste tips hvor jeg dessverre må være hun irriterende som sier: strikk prøvelapp! Det er verdt det.

Er det noe fint eller viktig du vil dele/fortelle til andre strikkere og kreative mennesker der ute?

Gjør det du vil og stol på magefølelsen din. Strikk i den fargen du vil, bruk søndagene dine som du vil. Det er helt ok å sitte inne og strikke hele dagen hvis det er det du har lyst til. Du trenger ikke gå på ski bare fordi andre gjør det, og du trenger heller ikke å rekke opp halve bolen fordi du har en maske for mye hvis du egentlig ikke bryr deg om det.

Vil du se mer av arbeidet til Ane?

Følg @novemberknits på Instagram

ane novemberknits strikkedesigner
www.novemberknits.no

Les mer i Plystre Magazine: