Folk & strikk
Helene // @fabelknitwear

Vi gleder oss til å bli bedre kjent med Helene som driver Fabel Knitwear. Hun er strikkedesigner og garnfarger på fulltid, og holder til på St. Hanshaugen i Oslo. Hva liker Helene å gjøre på fritiden, og hva driver skaperprosessen hennes? Les videre og kanskje du finner litt inspirasjon til ditt neste prosjekt?

Folk & Strikk er en fast spalte i Plystre Magazine hvor vi tar en prat med ulike folk, strikkere, skapende mennesker og designere – mennesker som driver med spennende ting i strikkeverden. Gjennom et intervju blir vi kjent med hvem de er, hva de driver med, og får et lite bilde av personen bak deres interesse og virke. Vi ønsker å løfte frem deres bidrag i en moderne strikkeverden som stadig inspirerer og engasjerer flere og flere mennesker i alle aldre.
fabel knitwear blomster

Fortell oss litt om hvem du er og hva du driver med 🌼

Jeg heter Helene og driver Fabel Knitwear, hvor jeg designer strikkeoppskrifter og håndfarger garn.
Eventyret startet da jeg slapp min første oppskrift, Skogsbærjakken, i 2017.
1,5 år og nesten 20 opppskrifter senere, våren 2019, lanserte jeg Fabel Knitwear Handdyed yarn, mitt eget garnmerke med håndfarget garn. 

Bortsett fra strikking, hva liker du å bruke tiden din på?

Jeg er glad i å lese, og leser for det meste fantasy, sci-fi og historiske romaner. Hjemmer ser vi mye film sammen (vi er veldig glade i superheltfilmer!), og sier ikke nei til spillkveld med venner.
Jeg er glad i å både pynte meg og gå ut å danse, og savner det skikkelig nå! Ikke bare meg håper jeg?!
Jeg danset som tenåring og hadde tenkt å begynne på ballett igjen tidlig i fjor, men så vet vi jo alle hva som skjedde.
Jeg elsker å tegne og male, men er altfor dårlig til å finne tid til det. 

Hvordan ser en typisk dag i ditt liv ut?

Jeg tar meg alltid tid til frokost og en kopp te (earl grey, 2 sukker, bittelitt melk) før jeg går på jobb.
Jeg har studio på St.Hanshaugen i Oslo, og rusler ned haugen dit. Hva dagen besår av varierer veldig, det kan være alt fra farging av garn til pakking av bestillinger, prosessering av garn (hesping, lapper, sortering), jobbe med oppskrifter, jobbe med nettbutikken, markedsføring, svare på mail, regnskap.. Å drive selv er en salig blanding av oppgaver!
Etter jobb og middag setter samboer og jeg som oftest på en film eller serie vi koser oss med, og da er alltid strikketøyet i fanget.
Avslutter dagen med å lese altfor lenge på senga. Akkurat nå leser jeg The Priory and the Orange Tree. 

Hva er din strikkebakgrunn? Når og hvordan lærte du å strikke, og er det noen personer som har vært viktige for deg og din interesse for strikking?

Jeg lærte å strikke på barneskolen, og husker jeg var veldig stolt av luen jeg strikket med egentegnet mønster av en gutt og en jente som holdt hender rundt kanten.
Har strikket sporadisk opp igjennom tenårene, et skjerf her og pulsvanter der, men det var ikke før i slutten av 2015 at jeg virkelig plukket det opp igjen da samboeren snakket om et skjerf i en farge han ikke fant noen sted. Han ble så fornøyd at han ønsket seg en cardigan med en gang, så da var det bare å hoppe i det!
Det er ingen overdrivelse å si jeg ble hekta rimelig kjapt. 

Hva er strikking for deg? Hva er det som gjør det givende for deg?

Jeg har, som sikkert mange andre kreative sjeler, en driv til å alltid skape noe. Dette kan være litt utmattende til tider, og før jeg begynte å strikke ble jeg veldig stressa om jeg ikke fikk koblet av med litt tegning eller søm iløpet av dagen, som ikke alltid er like lett å få tid til.
Strikking derimot er lett å ta med seg rundt, lett å plukke opp og lett å legge fra seg igjen. Det gjorde det kreative utløpet mitt både mer tilgjengelig og fleksibelt, som ga meg mer ro.
Det er mange aspekter av strikking som er givende for meg, alt fra helt enkel glattstrikk rundt og rundt når man er sliten til mer krevende mønster når man vil aktivere hjernen. Det gir mestring, det gir skaperglede, det gir muligheten til å skredderskape sin egen garderobe, og det er et fantastisk fellesskap å være en del av. 

Når hygger du deg mest med strikketøyet?

Jeg liker aller best når jeg er midt i et prosjekt, som sikkert er rart for mange!
Når jeg nettopp har startet et prosjekt er det jo så mye igjen, og når jeg snart er ferdig kommer stress-Helene kjapt frem, så når jeg er midt i noe kan jeg bare slappe av og kose meg med det. Helst i sofaen med et utømmelig te-skap og gjerne en sjokoladebit og noe kjent og kjært på skjermen! 

Hva inspirerer deg mest i dine skaperprosesser? Og hvordan ble Fabel Knitwear til?

Jeg utga min første oppskrift i 2017 mens jeg jobbet fulltid med vintagebutikken jeg eide – Fabel Vintage. Jeg hadde sluttet i jobben som kostymør for film- og TV den høsten, og startet opp selv.
Jeg hadde da strikket i rundt 1 – 2 år som voksen, og hadde begynt å strikke egne «design» da det ikke var så stort utvalg av den mer nette, feminine stilen jeg selv liker på den tiden.
Det som var utrolig hyggelig var at andre også gjerne ville ha oppskrift på det jeg lagde, og voila, Fabel Knitwear ble skapt på si med Fabel Vintage.
I 2019 måtte jeg ta et valg mellom de to, og da vant strikkingen. Jeg utvidet bedriften til håndfarget garn og kastet meg ut i å kun ha Fabel Knitwear på fulltid.

Skaperprosessen min inspireres ofte av historiske snitt og stiler, men også årstidene, farger, ting jeg leser, filmer jeg ser – alt jeg syns er vakkert!  

Fortell om ditt stolteste øyeblikk i reisen din med @fabelknitwear?

Jeg prøver å være stolt av hele prosessen – hvert år som går er jeg stolt over å ha drevet enda et år på egenhånd.
Et øyeblikk jeg husker godt var lanseringen av knappesamlingen høsten 2020. Jeg hadde jaktet ned de flotteste, vakreste knappene jeg kunne finne, og ville tilby disse for salg som en håndplukket knappekolleksjon.
Det var noe jeg gjorde mest for megselv, da jeg selv elsker opulente, romantiske knapper. Jeg hadde egentlig ingen store forhåpninger til at de kom til å selge særlig godt, og var ok med det. 

Når knappene solgte ut nesten med en gang var jeg målløs – det var utrolig gøy! 

Har du et smart strikketips, råd eller triks på lur?

Mitt strikketips er å strikke i fargene man elsker – samme om man har 10 plagg i den fargen fra før!

Et råd jeg alltid gir nye strikkere at de må strikke det de gleder seg til å bli ferdig med, ikke det de tror de må strikke fordi de er nybegynnere. Å være litt ambisiøs tar deg lengre på ferden enn å være forsiktig! 

Er det noe fint eller viktig du vil dele/fortelle til andre strikkere og kreative mennesker der ute?

Jeg vet med meg selv at det er lett å falle inn i en rytme hvor kreativ produktivitet trumfer kos, kanskje spesielt i det året som har gått hvor det har vært et ganske stort fokus på alt man kan gjøre og produsere når man er stuck hjemme.
Jeg vil derfor minne alle på å kose seg! Du trenger ikke være produktiv hele tiden.
Tenn et duftlys, pynt så det er fint rundt deg, ta på lebestift om du føler deg fin i det, eller ta på pysjen klokka seks – whatever floats your boat.
Prøv å finn tid til litt luksus i det kreative og nyt det, så det ikke mister magien og blir rutine.
Mine hverdagsluksusfavoritter er & Other Stories sitt Tamchin Pepper duftlys (som lukter pepperkaker!), mang en tekopp, å fyre i peisen, og å legge telefonen på et annet rom i et par timer. 

Helene

Vil du se mer av arbeidet til Helene?

Følg @fabelknitwear på Instagram

www.fabelknitwear.com

Les mer om andre strikkere i Plystre Magazine: