Vrangbord i enkle teknikker

Strukturstrikk er ulike av kombinasjon av rette og vrange masker som gir ulik elastisitet til garnet. Det kan være nyttig å tenke på når du skal strikke vrangbord, for avhengig av garnet du bruker kan du oppleve at noen vrangborder for eksempel enten ikke holder form over tid, blir alt for stramme eller alt for løse. Hvordan ser vridd rett ut, og hva er forskjellen på enkel og dobbel perlestrikk? Vi har lagd en liten oversikt som vil være nyttig for strikkere!

Vridd rett og vanlig rett

En rett og en vrang – dette er kanskje den aller vanligste vrangborden til de fleste typer plagg: sokker, cardigans, gensere og luer. Har du forsøkt å strikke den rette masken vridd? Det gir en spennende effekt til vrangborder fordi vridde rettmasker gir et flettet uttrykk. Det blir noe mindre elastisitet i strukturen, og vrangborden vil trekke seg noe mindre sammen.

En rett og en vrang eller to rett og to vrang

Forskjellen på en rett og en vrang og to rett og to vrang, er ganske stor! Det ser du av bildene her. Sistnevnte teknikk trekker strikketøyet mer sammen og gir en mer elastisk vrangbord.

Perlestrikk

Denne strukturen får du ved å strikke en omgang rett, en vrang, og neste omgang en vrang, en rett. Ved å gjenta disse to omgangene får du perlestrikk. En annen huskeregel er rett over vrang, og vrang over rett. Det som skjer er at vrangmaskene “popper” frem og lager disse små toppene, eller perlene, i arbeidet.

Så finnes det også forskjell på enkel og dobbel perlestrikk. Det strikkes etter samme prinsipp, men du strikker to omganger en rett, en vrang, og så to omganger en vrang, en rett. Da endrer du strukturen, og får et helt annet uttrykk!

Håper dette var til hjelp og inspirasjon! Vi elsker oversikter som dette, og kommer til å lage flere. Det vil også snart komme lenker til videoer som viser hvordan de ulike teknikkene strikkes.

Er det noe spesielt du vil se strikket opp og sammenlignet? Send oss en melding på instagram!
@plystreco

Se mer på vår Instagram – besøk @plystreco her:

@plystreco