Folk & strikk
Inga / @vippetavpinnene

Vippet av pinnene: Inga er en Oslo-basert strikker som i disse dager er aktuell med strikkeboka UNIK STRIKK med farger og struktur som hun har laget sammen med Sigrid Marie (@blomstrikk). Det hele startet med at hun ikke fant noe å strikke en dag, som endte opp i en egenkomponert genser i kombinasjon av fletter og fargestikk. Les hele historien og bli mer kjent med Inga!

Vippet av pinnene
Folk & Strikk er en fast spalte i Plystre Magazine hvor vi tar en prat med ulike folk, strikkere, skapende mennesker og designere – mennesker som driver med spennende ting i strikkeverden. Gjennom et intervju blir vi kjent med hvem de er, hva de driver med, og får et lite bilde av personen bak deres interesse og virke. Vi ønsker å løfte frem deres bidrag i en moderne strikkeverden som stadig inspirerer og engasjerer flere og flere mennesker i alle aldre.

Fortell oss litt om hvem du er og hva du driver med 🌼

Jeg heter Inga, er 37 år og lager strikkemønstre under navnet Vippet av pinnene. I høst kom jeg og Sigrid Marie Blom aka @Blomstrikk ut med boken “UNIK STRIKK med farger og struktur”, som er en bok stappfull av mønster til store og små med, ja – du gjetter det sikkert – farger og struktur!

Hvordan ble Vippet av pinnene til?

Da jeg en dag ikke kunne finne noe jeg ville strikke, lagde jeg et eget mønster inspirert av gamle vintagegensere med fletter og fargestrikk. En herlig blanding som er supergøy å strikke! Da jeg delte bilder på instagram ville flere strikke det. Så da ga jeg ut mønster, det ble en suksess og siden har jeg ikke klart å stoppe. Vippet av pinnene var navnet på instagramkontoen jeg brukte til å dele det jeg strikket, og da jeg begynte å lage mønster så jeg ingen grunn til å bytte. Jeg syns det er morsomt, også er det veldig gøy når amerikanere prøve rå uttale det.

Bortsett fra strikking, hva liker du å bruke tiden din på?

Jeg jobber 100% som litterær agent, så jeg bruker mye av tiden min til å lese. Ellers er det annet håndarbeid som for eksempel sying, spinning og brodering. Jeg er også veldig glad i å synge, og drømte egentlig om å bli musikalstjerne. I tillegg er jeg en slitsomt ekstrovert person som elsker å være sammen med folk. Ut på byen, fest, reising, teater og middager med venner er min bensin, eller skal jeg si min el-lading.

Hvordan ser en typisk dag i ditt liv ut?

Dusj, matpakker, kaffe, armer og bein før jeg sykler barna til barnehagen, sykle ned til jobben i sentrum, hjem å lage middag og henge med barna. Når de sovner en eller annen gang alt for sent på kvelden presser jeg inn så mye strikk, lesing og netflix som er mulig. Legger meg alltid alt for sent. Døgnet skulle gjerne hatt en god del flere timer.

Hva er strikking for deg? Hva er det som gjør det givende for deg?

Det betyr utrolig mye, men det er vanskelig å sette fingeren på hvorfor. Men det vekker så mange følelser: glede, frustrasjon, mestring, ro og oppspilthet.

Når hygger du deg mest med strikketøyet?

Når jeg tester en ny idé som blir akkurat så bra som den så ut i hodet mitt!

Hva inspirerer deg mest i dine skaperprosesser?

Det kan starte med et garn, en teknikk eller en form. Jeg sitter ofte hjemme og lager prøvelapper, tester teknikker og garnkombinasjoner. Plutselig er det noe som sier klikk! Om det er en teknikk så blir jeg sittende lenge og drodle til jeg plutselig ser for meg hva jeg skal lage. Når jeg er i det moduser står jeg utenfor garnbutikken når den åpner for å kjøpe akkurat det garnet i den fargen jeg har sett for meg og drar rett hjem for å strikke. Noen ganger kan jeg forelske meg i et garn, men jeg har som regel at jeg ikke skal kjøpe garn uten plan. Derfor haster det ofte å lage en plan! Da står jeg med garnet i hendene og går inn i tenkemodus helt til ideen er visualisert. Først da får garnet bli med hjem. Ser du meg i transe foran en bod på en strikkefestival eller garnmarked mens jeg knuger to hesper er det fordi det flyr mønster rundt i hodet mitt. Om ideen ikke kommer til meg må garnet pent få bli liggende igjen. Ideene er mange og strikketiden knapp, så jeg kommer aldri til å få fullført alle planene jeg har på blokka, men det er godt å vite at jeg ikke kommer til å gå tom for prosjekter.

vippet av pinnene lager sjal og andre strikkedesign

Hva er din strikkebakgrunn? Når og hvordan lærte du å strikke, og er det noen personer som har vært viktige for deg og din interesse for strikking?

Jeg aner ikke hvem som lærte meg å strikke, men jeg vet at jeg kunne det da vi skulle lære det på barneskolen. Min venninne blomstrikk har et ordtak “Jeg har alltid strikket, nå strikke jeg alltid”. Det passer veldig godt på meg også. Det tok helt av for rundt 4 år siden da jeg fant strikkeinsta. Det tok litt tid før jeg laget min egen konto, men så mye mer gøy det er med en hobby når du kan dele den med andre som er akkurat like gira!

Er det ellers noe du vil dele/fortelle til andre strikkere og kreative mennesker der ute?

Ikke overtenk. Det er ikke farlig å gjøre feil. Det er ingen skam å rekke opp. Det er helt greit å legge opp noe nytt. Husk at strikking er en hobby, ikke en plikt. Du er sjefen.

Foto: Inga Semmingsen og Thale Hendnes

Vil du se mer av arbeidet til Inga?

Følg @vippetavpinnene på Instagram

Mønsterne til Inga er tilgjengelig på ravelry – klikk på knappen under her for å komme til mønstrene!

www.ravelry.com