Folk & strikk
Oda // @madebyoda

18 år gamle Oda startet tidlig å tenke strikke-karriere, og har allerede mange spennende, kreative prosjekter bak seg. Hennes distinkte klesstil kommer fra hennes kunstneriske sans, og det gir seg også til uttrykk i strikkeplaggene hun lager. Sommeren 2021 begynte hun å gi ut strikkeoppskrifter, og vi gleder oss til å bli bedre kjent med Oda!

made by Oda
Folk & Strikk er en fast spalte i Plystre Magazine hvor vi tar en prat med ulike folk, strikkere, skapende mennesker og designere – mennesker som driver med spennende ting i strikkeverden. Gjennom et intervju blir vi kjent med hvem de er, hva de driver med, og får et lite bilde av personen bak deres interesse og virke. Vi ønsker å løfte frem deres bidrag i en moderne strikkeverden som stadig inspirerer og engasjerer flere og flere mennesker i alle aldre.

Fortell oss litt om hvem du er og hva du driver med 🐝

Jeg heter Oda Kolbjørnsen-Tomassen, jeg er en 18 år gammel jente som er født og oppvokst i Oslo. For øyeblikket kjemper jeg meg gjennom siste året på design og tekstil med studiespes på Edvard Munch vgs. Veldig klar for å være ferdig med skole! Startet sommeren 2021 å gi ut strikkeoppskrifter og det er planen å fortsette å jobbe med det når jeg er ferdig på videregående, jeg har ingen verdens planer om å studere.

Hvordan blei @madebyoda til?

@madebyoda ble til for en evighet siden. Jeg er en veldig entreprenør type person og har startet «bedrifter» siden jeg var veldig liten. Når jeg var 9 år gammel startet jeg bedriften søstrene strikk (uten søsteren min heh), gjennom den solgte jeg pannebånd og pulsvarmere. Solgte til og med aksjebrev for å få startkapital. Søstrene strikk var sånn jeg innså at man kunne tjene penger på å selge ting, men som den store drømmeren jeg er tenkte jeg at søstrene strikk ikke var internasjonalt nok. (For det er jo tross alt viktig å tenke på at selskapet kommer til å bli en global buisness) Så når jeg var rundt 11 eller 12 startet jeg @madebyoda som i utgangspunktet var en bedrift hvor jeg solgte hjemmesydde jakker. Hvis man scroller helt ned på profilen min i dag så finner man bilder av meg som poserer veldig elegant i hagen med jakkene. Jakkene havnet faktisk i en butikk og jeg hadde en ganske stor artikkel i aftenposten junior. Etterhvert ga jeg meg med jakkene, men fortsatte å legge ut ting jeg lagde i ny og ne. I januar 2021 fant jeg ut at det var året jeg skulle satse på instagram og det gikk utrolig nok. Jeg begynte å være mer bevisst på feed og følgerne strømmet inn. I løpet av 2021 gikk jeg fra 700 følgere til nå over 3000. 

Hva har du på pinnene akkurat nå? 

Akkurat nå er det mye rart på pinnene, jeg er ambassadør og samarbeider med flere merker så det er noe spons på pinnene. Har også alltid hvertfall ett eller to lappetepper i nærheten sånn at restegarn slipper å hope seg opp. 2022 blir også året jeg får ut et drøss med oppskrifter forhåpentligvis. Så det er noen av de på pinnene og mange i hodet.

Hva er din favoritt-strikkeserie/podkast akkurat nå?

Jeg er en truecrime jente, så nå går det i podcasten redhanded. Presterte en gang å si til designlæreren min at jeg likte engelske truecrime podcaster bedre for de er mer detaljerte og grafiske. Slenger bare den ut så alle skjønner at jeg er et vandrende redflag og noen burde holde et øye med meg heh.

Bortsett fra strikking, hva liker du å bruke tiden din på?

Akkurat nå er det mye rart på pinnene, jeg er ambassadør og samarbeider med flere merker så det er noe spons på pinnene. Har også alltid hvertfall ett eller to lappetepper i nærheten sånn at restegarn slipper å hope seg opp. 2022 blir også året jeg får ut et drøss med oppskrifter forhåpentligvis. Så det er noen av de på pinnene og mange i hodet.

Hvordan ser en typisk dag i ditt liv ut?

En typisk dag for meg i disse dager som er preget av mye hjemmeskole er nok ganske lik de fleste andres. Jeg prøver å stå opp tidlig, men senga er så digg at det er mirakel hvis jeg rekker første time. Takk Gud for at fraværsgrensa har blitt litt chillere med corona. Noe som har vært viktig for meg gjennom hele pandemien har vært å sminke seg og kle på seg noe annet enn pysj hver dag. Jeg bruker sjeldent mindre enn 6 timer med strikketøy i hendene i løpet av en dag. Folk rundt meg blir litt bekymret hvis jeg ikke har med strikketøy haha.

Hva er din strikkebakgrunn?

Noe jeg blir spurt om sånn hele tiden er hvordan jeg som 18 åring er flink til å strikke for jeg må jo være nybegynner, det er jeg da altså ikke. Jeg begynte å strikke når jeg var 4 år gammel og har holdt på fast siden da. Jeg var 7 tror jeg når jeg strikket min første genser. Det var mormor som lærte meg å strikke, hun mente jeg måtte bli litt eldre før jeg lærte det. Det syntes 4 år gamle Oda ikke var innafor så jeg marsjerte ut på verandaen på sommerhytta en dag hun lå og solte seg og sa at «mormor nå skal jeg lære å strikke og vi forlater ikke denne verandaen før jeg kan strikke». Så sånn startet det altså, det var mange år med luer, pannebånd, kluter osv. Nå går det mest i gensere, bukser og jakker.

Hva er strikking for deg? Hva er det som gjør det givende for deg?

Strikking for meg har blitt en uttrykksform, min kunst på en måte. Jeg har ganske distinkt stil og strikking er en stor del v det. Mange sier strikking er yoga og det er det overhodet ikke for meg. Strikking har blitt en litt dårlig betalt jobb og en livstil. Det siste året har jeg også begynt å se at det er gode sjangser for at jeg kan leve at dette innen et par år og det har vært en motivasjonsbooster uten like.

Når hygger du deg mest med strikketøyet?

Hygger meg mest når jeg strikker noe jeg virkelig gleder meg til å få ferdig. Liker å starte på strikketøy jeg vet vil passe perfekt inn i et antrekk, da kan en genser bli ferdig på et par dager. Syns også nå at det er en god motivasjon å vite at med en gang jeg er ferdig kan jeg ta bilder som jeg kan dele med alle mine fantastiske følgere!

Fortell om ditt stolteste øyeblikk i reisen din med @madebyoda?

Det har vært mange stolte øyeblikk det siste året. Høyt oppe på lista er da jeg ble medlem av strikkere og samarbeidet mitt med tise. Men det største var nok da jeg fikk opp nettsiden min, det har vært en drøm så lenge jeg kan huske å ha en egen bedrift så det er noe jeg er veldig stolt av.

Hva inspirerer deg mest i dine skaperprosesser?

FARGERRRRR! Alt i livet mitt handler om farger, hva matcher? Hva matcher ikke? Hvilke farger burde være kontrasten? Jeg er ikke veldig abstrakt eller dyp i designprosessene mine. Stort sett er det litt sånn; jeg har lyst på en genser og den skal være rosa. Også blir det en rosa genser.

Hva er ditt neste store prosjekt, om du vil/kan dele det med oss?

Hmmm det er godt spørsmål, jeg strikker mange korte gensere og lignende som jeg ikke definerer som store prosjekter. Men en plan jeg har er zebragenseren. Planen er at den skal gis ut i løpet av våren, men det ligger mye arbeid bak en så mønstret genser så jeg må jobbe litt med motivasjonen før jeg kaster meg ut i det.

Har du et smart strikketips, råd eller triks på lur?

Lær av mine feil. Hvis du får senebetennelse legg ned strikketøyet! Jeg har hatt senebetnnelse av og på så lenge jeg kan huske og eneste måten man blir kvitt det er en pause. Jeg pleier å «strikke meg gjennom smerten» det er skikkelig dust, ikke gjør som meg. 

Er det noe fint eller viktig du vil dele/fortelle til andre strikkere og kreative mennesker der ute?

Gi faen i hva andre sier. Jeg utsatte lenge å satse på Instagram fordi jeg var redd for at folk skulle dømme meg, og det er det dummeste jeg har gjort. Støtten og kjærligheten folk viser er ulikt noe annet jeg har vært borte i, så bare kjør på, øvelse gjør mester og hatere hater seg selv mer enn noe du gjør!

siris enkle hals med balaclava
siris enkle oppskrifter - sokk

Foto: Oda Kolbjørnsen-Tomassen

Vil du se mer av arbeidet til Oda?

Følg @madebyoda på Instagram

www.madebyoda.no