Folk & strikk
Tonje // @tonjeinoslo

Tonje er født og oppvokst på Grünerløkka i Oslo, og strikkekontoen på Instagram skulle egentlig starte som en konto for fotografering. Som strikkedesigner har Tonje gjort seg svært bemerket for sine nydelige votter, halser og barnegensere, der både motiv og farger er vakkert satt sammen. Vi har tatt en liten prat med Tonje om strikking, hennes bakgrunn og hva hun tenker om strikking i dag. I tillegg får vi vite litt om planene fremover – les videre for å bli bedre kjent med Tonje // @tonjeinoslo!

Tonje in oslo
Folk & Strikk er en fast spalte i Plystre Magazine hvor vi tar en prat med ulike folk, strikkere, skapende mennesker og designere – mennesker som driver med spennende ting i strikkeverden. Gjennom et intervju blir vi kjent med hvem de er, hva de driver med, og får et lite bilde av personen bak deres interesse og virke. Vi ønsker å løfte frem deres bidrag i en moderne strikkeverden som stadig inspirerer og engasjerer flere og flere mennesker i alle aldre.

Fortell oss litt om hvem du er og hva du driver med ✨

Jeg er en 31 år gammel Grünerløkka-oppvokst strikker. Jeg jobber som lektor om dagen og skriver strikkeoppskrifter om natten, og flerfargestrikk er min greie. Jeg lager votter, halser og gensere med ulike motiver, noe til barn og noe til voksne. De fleste som har vært innom @tonjeinoslo kjenner meg kanskje mest for enhjørninger og dinosaurer, men det er også en del tradisjonsstrikk på pinnene mine!

Hva er tanken bak navnet?

Tanken bak navnet var ganske tilfeldig. Jeg skulle egentlig starte en fotografikonto på Instagram og fulgte samme prinsipp som en fotovenninne – navn og hvor jeg var. Tonje in Oslo. Etter ti bilder endte likevel de fleste postene opp med å være strikking (for ikke å spamme privatkontoen min med strikk), og det tok ikke lang tid før jeg bestemte meg for å gjøre det til en ren strikkekonto. Etter hvert etterlyste andre på Instagram oppskrifter på det jeg lagde, og jeg begynte så smått å skrive dem ned. Navnet forble det samme!

Hva har du på pinnene akkurat nå?

På pinnene har jeg nå noen barnegensere, både i neste størrelse som datteren min vokser inn i og noen barselgaver. Lillebjørngenser har blitt min go to-barselgave, alle digger den! Strikkemojoen min holdes oppe av å bytte farger jeg strikker i, så når jeg ikke lager nye design liker jeg å strikke de gamle oppskriftene mine i nye fargekombinasjoner. Da kan de samme motivene få helt nye uttrykk. I tillegg prøver jeg akkurat nå å starte det nye året med å strikke utelukkende av lagergarn, så jeg holder på med noen restegarnshalser også. Jeg har som regel tre-fire aktive strikkeprosjekter samtidig.

Tonje in oslo

Hva er din favoritt-strikkeserie/podkast akkurat nå?

Jeg har nettopp begynt med strikkepodcaster igjen etter en lang pause, og jeg har to klare favoritter: Marthe&Marthe og Strikketerapi. Jeg liker duoer med god dynamikk seg imellom og et variert utvalg av designere på pinnene.

Bortsett fra strikking, hva liker du å bruke tiden din på?

Jeg liker å lese bøker, og jeg liker å fotografere. Begge de hobbyene må likevel vike for strikketøyet ganske ofte… Det er kanskje fordi strikking er så lett å kombinere med andre ting (Netflix, kremt). Dessuten liker jeg å lage mat, og jeg har nylig oppdaget REKO-ringene hvor man kan handle fra lokale bondegårder og andre småprodusenter. Den beste gelatoen i Norge får man på REKO!

Hvordan ser en typisk dag i ditt liv ut?

Jeg er så heldig at jeg ikke har bundet arbeidstid på skolen jeg jobber på, så dagene kan være ganske ulike. De beste dagene er når jeg har undervisning tidlig på dagen, for da får jeg følelsen av å være effektiv, men har fortsatt tid til å dra hjem og ta strikkebilder i dagslys og rette noen oppgaver. Så er det en tidlig middag før lek med datteren min, og så rundes dagen av med strikking og film sammen med min bedre halvdel.

Hva er din strikkebakgrunn? Når og hvordan lærte du å strikke, og er det noen personer som har vært viktige for deg og din interesse for strikking?

Jeg lærte å strikke av moren min da jeg var 5 år, men jeg har strikket aktivt siden jeg var 16. Med andre ord, cirka halve livet! Ensfarget strikk og store prosjekter fanget aldri oppmerksomheten min helt, men så bestemte jeg meg for at jeg skulle klare å strikke like fine selbuvotter som mamma. Mønsterstrikk på småplagg hvor man ser fremgangen veldig fort var det som skulle til for å få meg hekta. Mamma har vært en stor inspirasjonskilde, ingen tvil! Hun greier ikke sitte stille uten strikkepinner i fanget, og jeg har blitt sånn, jeg også. Da jeg skulle studere i Storbritannia valgte jeg et universitet med en egen strikkeforening, og strikkegjengen min der lærte meg masse, særlig rundt det å lese engelske strikkeoppskrifter. I tillegg lærte jeg mye av å lære nye medlemmer å strikke, noe jeg tror har vært veldig nyttig nå som jeg skriver oppskrifter selv. Etter at jeg fikk min egen strikkeinstakonto har jeg i tillegg lært mange nye teknikker og fått mye annen inspirasjon av andre instagrammere.

Hva er strikking for deg? Hva er det som gjør det givende for deg?

Meningen med livet er for meg er å lære og å skape, så da passer det jo veldig bra å holde på som lærer og oppskriftsmaker. Det er givende for meg både fordi jeg ser at jeg får noe håndfast ut av tiden min, men også fordi jeg kan glede andre med det jeg lager. Lite er så gøy som anerkjennelsen av å se hvor glade venninner blir for alt fra enhjørninghalser til selbuvotter!
Likevel er strikkehobbyen en balansegang som tipper litt over iblant. Strikking er givende, men av og til blir det litt for mye givende. Innimellom blir jeg så gira av tanken på å se det ferdige resultatet at jeg stresser veldig for å bli ferdig. Det blir gjerne litt ekstra stress når jeg lager egne oppskrifter, for da har jo ingen strikket det plagget før og det er ingen bilder å titte på – jeg får ikke fasiten før jeg selv er ferdig med strikketøyet. Det kan bli litt slitsomt, så derfor jobber jeg med å prøve å finne litt mer balanse på strikkefronten.

Når hygger du deg mest med strikketøyet?

Når jeg kan se på en god film – eller Stjernekamp! Stjernekamp er høstens højdare for min del, haha. Høstlørdager vil jeg helst ikke ha sosiale planer på kvelden, jeg vil bare sitte hjemme og se på årets deltakere sammen med strikketøyet mitt. Og mannen min, da. Han er lidenskapelig opptatt av film, så det blir mye strikk og film slik at vi begge får nerdet litt på kveldene.

Hva er det neste store prosjektet ditt, om du vil/kan dele med oss?

Prosjektet mitt for i år er mer personlig enn designrelatert. Med andre ord, målet mitt videre er at strikkingen skal handle om skaperglede og et bærekraftig forbruk. Det er lett å la seg oppsluke av best mulig respons på Instagram eller flest mulig solgte oppskrifter, men jeg kjenner at mye av strikkegleden forsvinner da. Derfor har jeg lagt vekk alt som heter designplaner og lar meg utelukkende styre av hva som inspirerer meg her og nå. Når det gjelder bærekraft kjøpte jeg litt for mye garn uten plan under lockdown, og det stemmer ikke helt med den bærekraftige livsstilen jeg egentlig vil ha. Jeg har allerede mange restegarnvennlige oppskrifter, så jeg skal prøve å minske garnlageret samtidig som jeg fortsatt skaper nye, fine plagg. Og hvis jeg skal kjøpe nytt garn skal det være til prosjekter jeg skal legge opp til her og nå, ikke om tre måneder!

Fortell om ditt stolteste øyeblikk i reisen din med @tonjeinoslo?

Da jeg åpnet egen nettbutikk! Jeg følte at jeg mestret veldig mye på kort tid, og jeg syns selv at tonjeinoslo.no ble en ganske fin side, hehe.

Hva inspirerer deg mest i dine skaperprosesser?

Mange av oppskriftene mine blir til når noen jeg er glad i trenger nye strikkeplagg. Hvis en venninne ønsker seg nye sokker blir det fort en ny sokkeoppskrift, og da datteren min skulle begynne i barnehagen ble det en god bunke barnegensere. Nye garn kan også gi meg nye ideer, og farger er også veldig inspirerende!

Er det noe som overrasker deg ved strikking idag? 

Det overrasker meg hvor mye oversize-gensere og cardigans ser ut til å dominere strikkebildet. Personlig kler jeg ikke oversizestrikk og jeg skulle gjerne strikket mer ettersittende gensere, men det er faktisk ganske vanskelig å finne oppskrifter som er lagd for å være av det mer kroppsnære slaget. Jeg håper flere designere vil fylle det hullet i oppskriftsverden!

Har du et smart strikketips, råd eller triks på lur?

Gi flerfargestrikk en sjanse! Du skal bare strikke én maske av gangen, så ikke la deg skremme av diagrammer. Hvis du syns flerfargestrikk blir ujevnt når du strikker med to farger har jeg to tips:
1. Om du holder garntrådene i samme rekkefølge på fingeren hele tiden får du et jevnere resultat. Den ene fargen kan bli mer dominant enn den andre (altså at den syns tydeligere enn den andre), men det er individuelt hvor stor forskjellen blir og hvilken dominantfarge man syns blir finest. Jo mer du prøver, desto jevnere kommer det også til å bli.
2. Pass på å strekke ut de nyeste maskene du har strikket langs pinnen. Hvis de får klumpe seg til inni hånda di kan fargetråden du ikke strikker med bli for kort på vranga når du begynner å strikke med den igjen. Det er ofte det som gjør flerfargestrikk mindre elastisk, så når du får inn den vanen er mye gjort!
Er det noe annet du vil dele med andre strikkere og kreative mennesker der ute?

Ikke vær redd for å prøve noe nytt, og ikke vær redd for å prøve noe gammelt. Vil du strikke samme oppskrift for femte gang, eller heller noe nytt? Kjør på! Kreativiteten er din egen og du bestemmer over den. Det er lov å si nei til å strikke til andre om du ikke har lyst. Strikking skal være gøy!

siris enkle hals med balaclava
siris enkle oppskrifter - sokk

Foto: Tonje Haugli / Tonje In Oslo

Vil du se mer av arbeidet til Tonje?

Følg @tonjeinoslo på Instagram

www.tonjeinoslo.no