Folk & strikk
Vilde // @lillerilledesign_

Lille Rille er en liten garnbedrift som mange strikkere er veldig glad i, og som drives av Vilde. Hun har et øye for vakre farger, en vanvittig ståpåvilje og er et arbeidsjern uten like. Hun jobber hardt for det hun bestemmer seg for, og er både armer og bein i sin lille bedrift. Vi har tatt en prat med en av ledestjernene for håndfarget garn i Norge – bli bedre kjent med Lille Rille i denne lille artikkelen! Hvis du enda ikke har testet å strikke med hennes håndfarget garn er det noe vi anbefaler på det sterkeste 🌷

Folk & Strikk er en fast spalte i Plystre Magazine hvor vi tar en prat med ulike folk, strikkere, skapende mennesker og designere – mennesker som driver med spennende ting i strikkeverden. Gjennom et intervju blir vi kjent med hvem de er, hva de driver med, og får et lite bilde av personen bak deres interesse og virke. Vi ønsker å løfte frem deres bidrag i en moderne strikkeverden som stadig inspirerer og engasjerer flere og flere mennesker i alle aldre.

Fortell oss litt om hvem du er og hva du driver med 🪴

Jeg er en 32 år gammel/ung skapernerd som lever livet mitt best nettopp gjennom å skape, gjennom min lille garnbedrift Lille Rille. Jeg vet rett og slett ikke hva jeg skulle gjort om jeg ikke kunne lage ting! Aller helst ville jeg bli kunstner og drive med det som lå mitt hjerte nærmest, men jeg visste at jeg burde være fornuftig å få meg en “skikkelig” utdannelse. Valget falt på nanoteknologi på NTNU, men selv om jeg trivdes blant elektronmikroskopene, klødde jeg i fingrene etter noe annet. Jeg startet en blogg hvor jeg en god stund fikk ut kreativiteten min gjennom ord og bilder. Her fikk jeg for første gang kjenne på hvordan vennskap virkelig kunne blomstre gjennom internett. Dette ble etterhvert overført til Instagram hvor jeg oppdaget det fantastiske strikkemiljøet der. 

Hva er tanken bak navnet Lille Rille?

Spol framover noen år og jeg satt med en fersk masteroppgave i hendene og baby nr 2 spirende i magen. Den lille familien min og jeg flyttet fra Trondheim og ned til Kolbotn i nærheten av der jeg vokste opp. Jeg bestemte meg for å ikke søke jobber i denne mellomperioden som var fylt med flyttekasser, toåring, visninger, bekkenløsning, malingsspann og etterhvert baby. Det skulle vise seg å være en av de beste avgjørelsene jeg har tatt. Da minstemann var 1 år var jeg på Oslo strikkefestival og fikk for første gang se håndfarget garn i virkeligheten. Jeg var umiddelbart betatt. Hjemme prøvde jeg meg fram med konditorfarge og restegarn, og med den overveldende gode responsen jeg fikk våget jeg meg snart over på “ekte saker”: Jeg følte meg gæren og kjøpte 5 kg ufarget garn, og resten er historie. 

Navnet Lille rille er et tilfeldig resultat av brainstorming på trilletur. På det tidspunktet var jeg veldig fornøyd med det. Nå skulle jeg ønske at jeg hadde valgt et stiligere navn, men det er for sent. Jeg lever jo egentlig godt med det.

lille rille

Hva har du på pinnene akkurat nå?

Nå strikker jeg hovedsaklig på Foxtales jumper fra The Petite Knitter, en fullstendig nydelig genser som snegler seg ivei på pinne 3. Her og der ligger det imidlertid mange UFOer jeg burde strikket på, samtidig som nye ideer bobler opp i hodet mitt med nye fargekombinasjoner som jeg MÅ prøve ut. Problemet mitt er bare at hendene mine er så medtatt av alt det harde fysiske arbeidet det er å farge garn, så de tåler dessverre ikke så mye strikking som de pleide. Da drømmer jeg meg bort gjennom andres strikkepinner på Instagram.

Hva er din favoritt-strikkeserie/podkast akkurat nå?

Jeg blir aldri lei av Strikketerapi og Strikkepodden! 

Bortsett fra strikking, hva liker du å bruke tiden din på?

Jeg elsker alt av håndarbeid! Tidvis syr jeg endel, men det går i bølger siden jeg synes det er litt tiltak å finne fram symaskinen. Jeg er glad i å bake og å gå turer i skogen. Jeg er glad i planter og skulle gjerne hatt en kjøkkenhage, men jeg har verken grønne fingre, en stor hage eller tålmodigheten til å ta vare på den. Når jeg en sjelden gang tar fram tegne- og malesaker, kjenner jeg også hvor innmari glad jeg er i billedkunst. Det meste av tiden min tilbringes selvfølgelig med familien min; mannen og våre nå tre barn, og jeg prøver å lure inn mest mulig av de overnevnte aktivitetene med dem.

Hvordan ser en typisk dag i ditt liv ut?

Vi starter treffer gulvet løpende kl 06 i det toåringen roper på oss (og i samme slengen vekker storesøsknene på åtte og seks som hun deler rom med). Morgenen er et salig sammensurium av kos og kaos slik som de fleste småbarnsforeldre nok kan kjenne seg igjen i.

Når barna er levert på skole og barnehage, starter arbeidsdagen min. Hva den består av kommer an på hvor i arbeidssyklusen jeg er. Det kan være å dekke til kjøkkengulvet, rydde fram fargeutstyret og stå over grytene med farge hele dagen. Da jeg er som regel ganske utslitt etter noen timer – farging er hardt arbeid. Andre dager kan det være å tvinne ferdigfargede hesper, å sette på merkelapper, å pakke ordre eller å føre regnskap. Jeg må virkelig være altmuligkvinne i min énkvinnesbedrift!

Ettermiddagene inneholder lekser, middagslaging, en viljesterk toåring og fritidsaktiviteter – vi lever rett og slett et veldig normalt liv for en småbarnsfamilie. Når barna har lagt seg, tilbringer jeg mest mulig tid i sofakroken med strikketøyet. Noen kvelder tar jeg turen til verdens beste venner i nabolaget for skravling og vin – da selvfølgelig også med strikketøyet på slep.

lille rille

Hva er din strikkebakgrunn? Når og hvordan lærte du å strikke, og er det noen personer som har vært viktige for deg og din interesse for strikking?

Jeg husker ikke om det var da jeg lærte å strikke, men en eller annen gang på barneskolen skulle vi strikke en lue. Jeg var umiddelbart frelst og kvernet ut mange flere! På videregående hadde jeg ofte strikketøyet med meg på toget til og fra skolen. Jeg husker at det var da jeg strikket min første genser (en mosegrønn Tolkien-alveinspirert kreasjon). Mamma og bestemor var mine strikkeorakler. Ordenlig strikkefrelst ble jeg imidlertid da jeg for alvor begynte å drømme om egen baby (som 21-22-åring).

Hva er strikking for deg? Hva er det som gjør det givende for deg?

Strikking er for meg ro og avkobling sammenslått med at jeg får tilfredsstilt mitt behov for å skape – det er som et kinderegg!

Når hygger du deg mest med strikketøyet?

I hjørnet av sofaen med en god (eller trashy) podcast eller serie, en kopp te og noe godt å spise. Jeg blir aldri lei av sjokolade, gjærbakst og truecrime!

Fortell om ditt stolteste øyeblikk i reisen din med Lille Rille?

Jeg blir like satt ut, stolt og litt flau hver gang noen viser meg noe de har strikket av mitt garn. Det er ingen grenser for hvor gode dere der ute er med meg! Jeg er rimelig stolt når jeg tenker tilbake på køene ved boden til Lille Rille på Oslo strikkefestival eller Strikkernes Marked. Det er også litt gøy å tenke på at en stor kleskjede kopierte et av strikkedesignene mine og frontet det i utstillingsvinduer og i reklamekampanjer før jul! (Det var dårlig research fra deres side og det skulle aldri skjedd. De beklaget seg veldig og jeg har fått god kompensasjon. Men det må jo bety at jeg har laget noe skikkelig bra!)

Hva inspirerer deg mest i dine skaperprosesser?

Det kan være så mye! Et bilde på Instagram, et plagg noen andre har strikket, noe jeg ser på gata, farger jeg ser i naturen, en plutselig idé jeg får ut av det blå – inspirasjonen kommer når jeg minst venter den og som regel ikke når jeg trenger den. Det er en velsignelse og en forbannelse i ett. 

Du opplevde jo å miste tilgangen til din første instagram-konto, som virkelig må være den store skrekken for de som driver business på instagram. Hvordan gikk du fram for å bygge deg opp igjen, og hvordan har tida etter vært?

Det stemmer – det var noe jeg ikke hadde tenkt på at kunne skje, og da jeg sto der, var det i sjokk og vantro. Heldigvis har jeg mange gode venner på Instagram. De hjalp meg med å spre ordet om hva som hadde skjedd og fikk loset mange til den nye kontoen min. Det viser nok en gang hvor godt strikkemiljøet er, og jeg er så takknemlig for hjelpen jeg fikk! Nå tenker jeg sjeldent på det som skjedde, men når jeg gjør det, synes jeg jo det er leit at den gamle kontoen til Lille Rille ble borte. Jeg hadde mange minner der helt tilbake til 2013 som jeg veldig gjerne skulle hatt fortsatt.

Har du et smart strikketips, råd eller triks på lur?

Strikk som DU vil og ikke bry deg om farge- og designtrender. Du vet hva du vil ha! Og fest tråder underveis – du kommer til å takke deg selv til slutt!

Er det noe fint eller viktig du vil dele/fortelle til andre strikkere og kreative mennesker der ute?

Strikk det du vil og så mye du vil/får til. Ikke la noen andres perfekte bilder på sosiale medier påvirke deg og hvordan du føler deg med strikkingen din. Og jeg er ordentlig, oppriktig glad i dere alle sammen!

lille rille
lille rille i folk & strikk

Foto: Vilde Sofie Michaelsen Sørdal Sofiemyr

Vil du se mer av arbeidet til Vilde?

Følg @lillerilledesign_ på Instagram

www.lillerilledesign.com