Folk & strikk
Inga // @knittingtraditions

7. mars 2022   |   Folk&Strikk   |   Av Marita Rønningen

Knitting traditions er en strikkepodkast på YouTube som blei starta av Inga under pandemien. Det er en podkast som handler om strikking, strikkefellesskapet, garngleder og det å finne roen i en hektisk hverdag. Vi tok en prat med Inga for å høre hvordan det hele startet! Bli bedre kjent med Inga bak strikkepodkasten Knitting Traditions her!

Folk & Strikk er en fast spalte i Plystre Magazine hvor vi tar en prat med ulike folk, strikkere, skapende mennesker og designere – mennesker som driver med spennende ting i strikkeverden. Gjennom et intervju blir vi kjent med hvem de er, hva de driver med, og får et lite bilde av personen bak deres interesse og virke. Vi ønsker å løfte frem deres bidrag i en moderne strikkeverden som stadig inspirerer og engasjerer flere og flere mennesker i alle aldre.

Fortell oss litt om hvem du er og hva du driver med 🌻

Hei! Mitt navn er Inga, og jeg er snart 28 år gammel og kommer fra vestlandet. Jeg er født i Førde, men bodde i Bergen frem til jeg begynte å studere medisin i Poznan Polen i 2013. Etter endt studium flyttet jeg tilbake til Førde for å arbeide som lege i spesialisering, og arbeider nå på gynekologisk og obstetrisk avdeling hvor jeg stortrives. Arbeidsuken er vanligvis mellom 40 og 60 timer. Så når jeg har fri blir tiden stort sett brukt på å slappe av på sofaen med strikketøyet eller på ski på fjellet en gang innimellom strikkingen.

Hvordan ble Knitting traditions til og hva er tanken bak navnet?

Jeg startet youtube-kanalen knittingtraditions da jeg ble utplassert i distrikt som Lis 1 lege i Vik høsten -20 midt under korona og stengte fjelloverganger. Det var et lite samfunn preget av nedstenging. Mens jeg bodde i en renovert låve fant jeg ut at siden jeg likte podcaster så godt selv så kunne jeg alltids prøve å lage en selv. Så hadde jeg en måte å bli bedre kjent med strikkesamfunnet på. Navnet Knittingtraditions er inspirert av at strikking for meg er en kunnskap gått i arv fra mine bestemødre og deres mødre før dem. Jeg liker tanken på å bringe strikketradisjonene videre.

Hva har du på pinnene akkurat nå?

Akkurat nå arbeider jeg sakte, men sikkert på anson cardigan som jeg strikker som en del av creabeas conealong. Jeg har alltid noen sokker på pinnene som ikke har hastverk og ofte blir glemt. Jeg har også startet et lappeteppe i finull hvor jeg strikker rillefirkanter i forskjellige farger. De planlegger jeg å hekle sammen til slutt. Det er så fengende å strikke spesielt nå som hode er fullt i andre bekymringer i verden. Intrikate mønstre ikke frister like mye.

Hva er din favoritt-strikkeserie/podkast akkurat nå?

Jeg følger maaange podcaster, blant mine favoritter er: Creabea, Heather and hops, Fiber tales, The Ancestral craeft podcast. Når det kommer til serier så er favoritten GOT og jeg ser den gjerne om igjen. Har heller ingenting imot å se LOTR, Hobbiten og Harry Potter om igjen mens eg koser med med strikketøyet.

Bortsett fra strikking, hva liker du å bruke tiden din på?

Jeg har skaffet meg en hytte sammen med mine foreldre som vi stadig har noen små opppussingsprosjekter på. På hjemmefronten har jeg og min samboer også flere oppussingsprosjekter. Aller helst vil jeg strikke og se på serier og kanskje gå litt på truger og ski innimellom. Jeg pleide å reise mye men de siste to årene har jo ikke det blitt noe av, vi får se hva fremtiden bringer.

Hvordan ser en typisk dag i ditt liv ut?

Jeg står opp, spiser og drikker kaffi. Så er det arbeid, enten 8 eller 25 timer, etterfulgt av serie og strikking på sofaen frem til leggetid for å være ærlig 😉

knitting traditions

Hva er din strikkebakgrunn? Når og hvordan lærte du å strikke, og er det noen personer som har vært viktige for deg og din interesse for strikking?

Jeg lærte å strikke av mor(min farmor) da jeg var 6-7 år gammel. Hun er min store inspirasjon. Jeg finner mye stolthet i å tenke på alt hun har lært meg og at hennes kunnskap videreføres i meg og noen av mine kusiner.

Hva er strikking for deg? Hva er det som gjør det givende for deg?

Strikking er en terapi og en meditasjon uten like. Det gir så mye glede og inspirasjon å finne garn og mulige prosjekter. Det lar meg koble av og finne ny energi og er en fantastisk distraksjon når man trenger det.

Når hygger du deg mest med strikketøyet?

Når jeg legger opp et nytt prosjekt med et spesielt garn som jeg vet jeg vil elske. Helst på en fridag i solveggen med en god kopp cappuccino.

Fortell om ditt stolteste øyeblikk i reisen din med Knitting Traditions 🤎

Første gang jeg hørte noen nevne podcasten min på sin. Jeg husker ikke lenger hvilke podcast, det var bare følelsen og gliset jeg satt med, noen visste hvem jeg var hehe!

Hva inspirerer deg mest i dine skaperprosesser?

Det må være den taktile følelsen og fargen på garnet!

Har du et smart strikketips, råd eller triks på lur?

Tenk utenfor boksen, kombiner ulike garntyper og oppskrifter annet en hva som er anbefalt og finn det du liker best for deg selv. Lager du en strikkelapp og vet at strikkefastheten stemmer så er alt plutselig mindre skummelt. Jeg pleier å strikke en vrangmaske for hver mm pinne str inn i strikkelappen, slik at jeg husker hvilke pinnestr jeg brukte. Jeg tar vare på strikkelappen i tilfelle jeg vil strikke med det garnet en senere gang. F eks pinne 4 er fire vrangmasker på rad i en ellers glattstrikket prøvelapp, er det 4.5 i str har jeg noen masker mellomrom etter de 4 vrangmaskene for så å strikke en til vrangmaske. Eller et kast som representerer den 0.5 mm str.

Er det noe fint eller viktig du vil dele/fortelle til andre strikkere og kreative mennesker der ute?

Husk å strikk fordi du finner glede i det, det er ingen skam i å legge vekk noe som ikke bringer glede og heller legge opp noe nytt, jeg synes iallefall ikke det. 😀 Jeg strikker fordi det gir meg en god følelse, og håper andre får oppleve samme følelsen når de strikker. Følg meg gjerne på youtube (knitting traditions) for å ta del i strikkegleden. Vi finner roen i en hektisk hverdag og verden sammen.

siris enkle hals med balaclava
siris enkle oppskrifter - sokk

Foto: Inga Vik Skeie

Vil du se mer av arbeidet til Inga?

Følg @knittingtraditions på Instagram

Se Knitting Traditions på Youtube