Teststrikk – reklame?

3. mai 2022   |   Plystre Magazine   |   Av Marita Rønningen

Teststrikk: strikkedesignere er prisgitt dyktige teststrikkere for å teste og lage gode oppskrifter. De mottar både garn og oppskrift for å strikke. Først og fremst er det en jobb som gjøres, med å sjekke at alle tall og mål i oppskriften stemmer i størrelsen de tester og se etter skrivefeil. Hvordan vise frem teststrikk i sosiale medier uten å bryte loven? Vi ser på hva lovverket og Forbrukertilsynet sier, for hva gjelder egentlig på strikkeinsta?

teststrikk
Forbrukeren skal beskyttes mot skjult reklame

Og derfor finnes det et lovverk for å beskytte forbrukeren mot næringsdrivende og skjult reklame. Mange strikkedesignere bruker store strikkeprofiler på Instagram for å teste sine nye design og strikkeoppskrifter, og selv om det ikke er en avtale om å vise bilder av prosessen eller ferdig plagg, så er det en potensielt stor eksponeringsverdi for designerne når teststrikkerne deler i sine kanaler. Det er også vanlig at strikkedesigneren deler og tagger teststrikkerne, som igjen gir en potensiell vekst hos teststrikkeren.

teststrikk reklame
Markedsføring på Instagram

For strikkere finnes det knapt en sosial plattform som er viktigere enn Instagram. Strikkeinsta blei et begrep i 2016, og har siden vokst enormt. Hvem og hva strikkeinsta faktisk består av eller om det er en egen kjerne vites ikke sikkert, men at strikkere liker å vise frem strikkinga si på Instagram er i alle fall helt sikkert. Enten de har 20 eller 20.000 følgere. Og det er en enorm rekkevidde for de største profilene, da disse ofte har en meget konsentrert følgerbase også – alle har én felles interesse – strikking. Derfor er det viktig å være seg sitt ansvar bevisst, også på strikkeinsta.

teststrikk
For deg som teststrikker:
Hvordan dele bilder av teststrikk på en lovlig måte?

Forbrukertilsynet mener at dersom en næringsdrivende gir en teststrikker som kan påvirke noen, og her mener de at antall følgere i praksis ikke har noe å si, gratis eller rabattert garn og/eller oppskrift, er det reklame. Dette gjelder også om designeren ikke gir uttrykk for noe krav eller forventning om eksponering i sosiale medier. Teststrikking er en form for et samarbeid, der både strikkedesignere og teststrikkere får fordeler.

Reklamen skal derfor merkes! Og det må merkes tydelig,
både på story og på innlegg.
  • På story skal du markere bildet med #reklame eller “reklame”, med stor nok skriftstørrelse og tydelig skrift og farge.
  • I innlegg skal du skrive #reklame eller “reklame” først i posten og skrive hva i bildet som er reklame.
For deg som er strikkedesigner:
Ditt ansvar å informere

For at vi ikke skal utsette forbrukeren for skjult reklame, er det viktig at strikkedesignere nå tar ansvar – når du avtaler teststrikk bør du alltid informere teststrikkerne om at innlegg relatert til teststrikk skal merkes med reklame, og at det merkes på riktig måte, fordi dette gir deg markedsføringsverdi. Uansett antall følgere, og uansett om målet med ditt samarbeid med teststrikkerne er jobb og ikke markedsføring. Om du er usikker på hvordan, kan du selv kontakte Forbrukertilsynet og få en forklaring fra de. Du kan for eksempel bruke denne teksten når du avtaler teststrikk:

“Til mine/våre teststrikkere: dere er velkommen til å dele bilder av prosessen underveis. Det er viktig at du merker innlegg med reklame når dere deler bilder av teststrikk fra oss i sosiale medier, slik at det kommer tydelig frem for dine følgere at du har mottatt garn og/eller oppskrift fra meg/oss. Slik vet vi at markedsføringen skjer i henhold til lovverket”
Du kan også henvise til denne artikkelen.

Og for å avslutte med @strikkeskrin sitt retoriske spørsmål: hva har man å tape på å føre klare retningslinjer slik at teststrikkere praktiserer lovlig?

Håper denne artikkelen var nyttig for deg, enten du er teststrikker eller strikkedesigner.

Vil du lese mer i Plystre Magazine?

Se vårt siste innlegg litt lenger ned på siden!
Vi oppdaterer vårt online strikkemagasin ukentlig med nye spalter, bli kjent-artikler og annen inspirasjon for deg som liker strikking, brodering og håndarbeid.