Folk & strikk
Pia og Marte // @un_told.no

25. mai 2022   |   Folk&Strikk   |   Av Marita Rønningen

Untold: Pia og Marte har strikket lenge, og hvis du har vært på Instagram de siste 6 årene har du helt sikkert sett disse blide strikkerne minst én gang før! De har slått seg sammen og dannet det kreative strikkebrandet Un-told, hvor de blant annet sammen designer strikkeoppskrifter. På slutten av 2021 lanserte de sitt helt eget Un-told-garn, og vi følger spent med på hva som kommer fra duoen i Trondheim fremover. Bli bedre kjent med disse herlige gründerne!

untold strikk
Folk & Strikk er en fast spalte i Plystre Magazine hvor vi tar en prat med ulike folk, strikkere, skapende mennesker og designere – mennesker som driver med spennende ting i strikkeverden. Gjennom et intervju blir vi kjent med hvem de er, hva de driver med, og får et lite bilde av personen bak deres interesse og virke. Vi ønsker å løfte frem deres bidrag i en moderne strikkeverden som stadig inspirerer og engasjerer flere og flere mennesker i alle aldre.
untold strikk

Fortell oss litt om hvem dere er og hva dere driver med 🪴

Vi er et garnmerke som har holdt på i ett år drevet av Pia (tidligere @GSknitwear / @Guttenogstrikkemor) og Marte (tidligere @Claraknitwear). Vi holder til i Trondheim og designer strikkemønster og selger eget garn samt andre strikkerelaterte produkter. Vi har store ambisjoner for garnmerket vårt og elsker jobben vår!

Hvordan blei Un-told til og hva er tanken bak navnet?

Un-told ble litt ved at vi hadde en skoleoppgave når vi gikk på Digital Markedsføring på BI sammen. Oppgaven var å lage en “blogg” – der vi hadde lyst til å utforske alt som var av kreativitet. Vi er begge glade i både å strikke, sy, foto, blomster – you name it! Derfor ønsket vi å lage et “univers” hvor vi kunne samle dette. Da ble bloggen Un-told Magazine til samt instagramprofilen (hvis dere scroller helt til begynnelsen av instafeeden vår ser ut rester av dette prosjektet). Når vi planla veien videre etter endt utdanning var vi begge sikre på at vi ønsket å jobbe sammen og at vi selvsagt måtte fortsette med lidenskapen vår, nemlig strikkedesign og den store drømmen vår; eget garnmerke! Bakgrunnen for navnet er at Un-told står for en ufortalt historie – altså når man for eksempel står med pinner og garn i hendene så har man all verden med muligheter og det hele er jo rett og slett en ufortalt historie 🙂

untold strikk
untold strikk

Hva har du på pinnene akkurat nå?

Pia: Jeg har et nytt prosjekt på pinnene – en tskjorte med dyp V-utringing og enkel struktur. Strikket i Cotton Merino i fargen Linen.
Marte: Jeg strikker på en barnejakke med fletter i en tråd Cotton Merino i Ivory og en tråd Pure silk mohair i Almond milk. Ellers går det i prøvelapper og planlegging av nye prosjekter!

Hva er din favoritt-strikkeserie/podkast akkurat nå?

Pia: Jeg hører mye på lydbøker, og har begynt på serien De syv søstre av Lucinda Riley – digg når det er mange bøker i en serie, blir alltid så “tom” etter jeg er ferdig med en bok. Rar følelse. Eller er jeg nettopp ferdig med å se gjennom alle sesongene av Sex and the city (blir aldri lei). Ellers ser jeg alltid Sommerhytta og jeg og mannen ser for øyeblikket på “Inventing Anna” på Netflix.
Marte: Jeg er litt mellom serier akkurat nå, men likte veldig godt “Made in Oslo” OG “Pørni”. Begge har jeg sett nylig. Jeg vil også anbefale den italienske serien “My brilliant friend” på HBO. Der er det også masse klesinspirasjon for min del! Ellers er jeg en sucker for spenning og true crime og hører mye på podkaster som Serial, Someone knows something og Mysterier fra Norge.

Bortsett fra strikking, hva liker du å bruke tiden din på?

Pia: Jeg har alt for mange hobbyer og for få timer i døgnet – haha! Men jeg liker å trene og når jeg har tid til overs; sy! Snart skal jeg klippe ut stoff til å sy en Edith kjole som er et mønster fra Flid i lavendelfarget linstoff! Det MÅ bare bli bra.
Marte: Jeg har som Pia mange hobbyer, strikking, foto, interiør, mat, sying. Har hatt lite tid til det nå med travle dager på jobb, så må si at jeg liker godt å jobbe mye og ikke minst jobbe med hobbyen min!

Hvordan ser en typisk dag i ditt liv ut?

Pia: Veldig variert! Vi styrer jobbhverdagen vår helt selv og har kontordager sammen hvor vi pakker ordre, bestiller nye varer, designer nye produkter, diskuterer hva vi skal gjøre framover og planlegger mye. Også har vi hjemmekontor hvor vi skriver nye oppskrifter, lager innhold til SoMe og lar oss selv gjøre ting som inspirerer oss. F.eks skal vi veldig snart ha en “sy-dag” fordi det hjelper på inspirasjonen til et hjemmelaget antrekk og til å inspirere andre! Etter jobb går det som regel i ett hjemme hos oss hvor ettermiddagene fylles stort sett med fotballtreninger / kamper / svømming og andre aktiviteter og vipps så er det helg igjen!
Marte: Jeg starter som oftest dagen med å få ungene opp og avgårde på skole og barnehage før jeg steller og ordner meg selv og drar på jobb, enten på kontoret eller hjemmefra. Det varierer veldig hva vi gjør på jobben, men pakking av ordre, kontakt med forhandlere, produksjon av SoME innhold, oppskriftsskriving og planlegging av nye produkter og arrangementer inngår som oftest i løpet av uken. Når jeg kommer hjem er det som regel henting av barn, laging av middag +++, så ettermiddagene flyr avgårde. På kveldene blir det ofte strikketøyet, en god serie og kanskje litt jobbing igjen.

Hva er din strikkebakgrunn? Når og hvordan lærte du å strikke, og er det noen personer som har vært viktige for deg og din interesse for strikking?

Pia: Jeg har kunne strikke siden jeg var liten, men ble for alvor interessert når Skappel genseren kom som en farsott over hele Norge. Da satt jeg og svigermor hjemme i stua hennes hvor hun mer eller mindre holdt meg i hånden hele veien. Jeg la aldri opp selv, det måtte hun gjøre – fordi det var skummelt haha! Men det var lite med tutorials og youtube på den tiden så hadde nok vært lettere i dag! Tre damer har vært vesentlig for meg: mamma, stemamma og svigermor! Mamma har inspirert mange av mine designs (f.eks barndomsgenseren i boken min og mammasflashback) jeg har sett mange bilder av gensere hun frihåndsstrikket – gjerne med masse mønster fra 90-tallet som jeg har hentet inspo fra!
Marte: Jeg har kunnet strikke litt helt fra barneskolen av, men har strikket veldig lite før jeg startet på videregående og hadde en periode med sjaldilla. Det gikk i enkle, rillestrikkede sjal som så meget hjemmemekka ut. Når den dillen gikk over strikket jeg ikke før jeg ble gravid med førstemann. Da tok jeg fatt på en genser fra Den store guttestrikkeboka av Charlott Pettersen. Med kyndig veiledning av min bestemor og noen søk på Youtube, lærte jeg meg å strikke for alvor og var dermed bitt av basillen. Min bestemor er en racer på strikking og har inspirert meg masse til å strikke! Hun har faktisk laget oppskriften på Rutevotter i boken min og strikker mange modeller for meg 🙂

Når hygger du deg mest med strikketøyet?

Pia: okei mitt perfekte scenario: Barna er lagt, jeg har trent og dusjet, kjøkkenet er shina og matboksene er laget. DA er det så innmari digg å plante seg ned i sofaen med strikkinga og en bra tv-serie sammen med Håkon (mannen min).
Marte: Når jeg holder på med et intrikat prosjekt i struktur eller fletter som jeg ikke klarer å legge fra meg fordi jeg bare MÅ strikke en omgang til! 
Fortell om deres stolteste øyeblikk i reisen med Un-told?

Definitivt den responsen garnet vårt har fått av strikkere og garnbutikkene – det er faktisk helt fantastisk!!

Hva er strikking for deg? Hva er det som gjør det givende for deg?

Pia: Jeg strikker mest for resultatet – elsker å gå med plagg jeg har designet / strikket selv, eller kle barna mine med det! Ellers er det jo innmari avslappende da, prosessen er jo selvsagt digg den og. Bortsett fra ermestrikk……
Marte: Jeg elsker å se plagget bli til, spesielt når det blir sånn som jeg har sett for meg i hodet mitt! Strikking er også avkobling og avspenning i en ellers hektisk hverdag.

Hva inspirerer deg mest i dine skaperprosesser?

Pia: Oftest farger! Også inspireres jeg av ulike moteprofiler, årstider og ulike ti-år! Det varierer veldig.
Marte: Det kan være så utrolig forskjellig! Jeg inspireres ofte av en farge eller en struktur jeg har lyst til å utvikle til et plagg, men det kan også være personer med kul stil eller motebildet generelt.

Har du et smart strikketips, råd eller triks på lur?

Pia: Hvis du ikke orker å strikke ermer, da ble det vest eller tskjorte da! haha!
Marte: Rekk opp hvis du gjør en feil som er synlig eller hvis du ikke er fornøyd. Som oftest blir sluttresultatet så mye bedre, så det er verdt det til slutt! Og strikk prøvelapp!

Er det noe fint eller viktig du vil dele/fortelle til andre strikkere og kreative mennesker der ute?

Pia: Tja, bruk de fargene som DU liker, kle deg i det du ønsker og ikke i hva du tror andre mener du bør kle deg i.
Marte: Følg drømmen og sats på det kreative hvis du kan. Det verste som kan skjer er at det ikke går! Dette ble litt er råd til meg selv også merket jeg, haha.

siris enkle hals med balaclava
siris enkle oppskrifter - sokk

Foto: Pia og Marte

Vil du se mer av arbeidet til Pia og Marte?

Følg @un-told.no, @pia.untold og @marte.untold på Instagram

www.un-told.no

untold strikk