Folk & strikk
Camilla // @lokaloslo

16.06.22 | Folk&Strikk | Av Marita Rønningen

Lokal Oslo: Gründeren bak Lokal Oslo har nesten alltid strikket og lagd sine egne klær, og begynte for alvor å gjøre seg gjeldende som strikkedesigner i 2016-2017. Siden den gang har Camilla designet mye strikkeoppskrifter, samt gitt ut sin første strikkebok! Bli bedre kjent med Camilla / @lokaloslo her!

lokal oslo
Folk & Strikk er en fast spalte i Plystre Magazine hvor vi tar en prat med ulike folk, strikkere, skapende mennesker og designere – mennesker som driver med spennende ting i strikkeverden. Gjennom et intervju blir vi kjent med hvem de er, hva de driver med, og får et lite bilde av personen bak deres interesse og virke. Vi ønsker å løfte frem deres bidrag i en moderne strikkeverden som stadig inspirerer og engasjerer flere og flere mennesker i alle aldre.

Fortell oss litt om hvem du er og hva du driver med 🐝

Jeg er Camilla Dingsøyr, grafisk designer bosatt på Grünerløkka i Oslo. Akkurat nå jobber jeg i Sporveien etter 17 år som frilanser. Jeg elsker å jobbe der – folka, oppgavene og være en del av en stor bedrift som jobber for en grønnere by.

Hva er tanken bak navnet, og hvordan ble Lokal Oslo til?

Lokal Oslo ble til etter at en venninne mente jeg burde lage oppskrifter så andre også kunne strikke mine plagg. Jeg hadde da allerede strikket i mange år – men kun til meg selv om mine barn. Noen år før det, var jeg og familien på ferie i Praha, da var i og spiste på en restaurant som het Lokal. Jeg husker at jeg tenkte at om jeg noen gang skal lage et firma skal det hete det. Lokal Oslo. Og da venninnen min foreslo at jeg burde begynne å selge strikkeoppskrifter – begynte en ide å forme seg. 

Hva har du på pinnene akkurat nå?

Akkurat nå strikker jeg på noe «hemmelig» men jeg driver også å fester tråder på en (syns jeg) fantstisk genser med mønsterstrikk. Desverre er det ca 1000 tråder, og det å feste tråder er det kjedeligste jeg vet så det går rimelig sakte.

Hva er din favoritt-strikkeserie/podkast akkurat nå?

Akkurat nå har jeg runda alle streamingtjenester tror jeg;-) men en av mine all time favoritter – som jeg har sett flere ganger – er Sharp Objects. Akkurat nå ser jeg på We Own This City.

Bortsett fra strikking, hva liker du å bruke tiden din på?

Barna mine. Venner. Trening. Yoga. Bading. Badstu

Hvordan ser en typisk dag i ditt liv ut?

Ganske kjedelig, men here we go:

Jeg står som regel opp kl 0700, har jeg barna må jeg få dem opp og på skolen. Så tar jeg bussen til jobben. Jeg jobber i Sporveien på Tøyen torg, ofte er det masse møter – jeg jobber med design og kommunikasjon. Etter jobb går jeg på trening på Sats, handler på vei hjem, tar en dusj, lager middag til barna. Som regel ser vi noe på tv sammen før de går og henger på rommet sitt. Da prøver jeg klemme inn litt strikketid mens jeg ser på en eller annen tv-serie. Så legger jeg meg ca 21. 30.

MEN!!!! De ukene jeg ikke har barna – da prøver jeg å være sosial med venner – kanskje klemme inn en liten fest i løpet av helgen, gå ut og spise. Nå som våren og sommeren er her blir det sikkert mye uteliv på løkka, sosialt både på bar og i park.

Hva er din strikkebakgrunn? Når og hvordan lærte du å strikke, og er det noen personer som har vært viktige for deg og din interesse for strikking?

Jeg begynte å strikke som liten. Jeg kommer fra en veldig kreativ og håndarbeidsrettet familie. Besteforeldrene mine var bønder (Besten drev også med utskjæring av tre. Lagde fantastisk mye fint) og hadde bondegård på Vestlandet. Der var det lite tilgang på det meste, så både moren min og hennes søsken måtte sy og strikke til seg selv. Så da jeg var liten – ca 5 år – lærte moren min meg både å sy på symaskin og å strikke. Mamma var ung, kul og hadde annerledes smak enn de andre mødrene. Hun strikket skjørt og vest i hønsestrikk, mens de andre mammaene strikket mariusgensere. 

Hun heklet 70-tallskjole i gullgarn og hadde generelt bare innmari god smak og stil, så jeg vil si at hun er den som kanskje har påvirket meg mest da jeg var liten. Så i voksen alder er jeg så frekk å si at selv om mamma var utgangspunktet så er det i dag meg selv.

Hva er strikking for deg? Hva er det som gjør det givende for deg?

Det jeg elsker med strikking er følelsen av å kunne gjøre hva jeg vil. Her er det jeg som bestemmer. Jeg lager kun det jeg selv liker uten å tenke på hva andre måtte synes om det. Om folk liker det så er det helt topp, hvis ikke så er det også helt ok. Viktigste er at jeg føler at jeg har lagd noe jeg digger. Og så er det en fantastisk følelse å lage noe med kun to pinner, en tråd og hendene mine. Strikking er også noe jeg kan roe meg ned med, da jeg er en person med rimelig høyt tempo og generelt dårlig til å sitte stille;-)

Når hygger du deg mest med strikketøyet?

På kveldstid, foran tv-en – enten alene eller sammen med barna. Jeg har også verdens beste strikkeklubb. Vi er 4 venninner som møtes for strikk og drikk.

Fortell om ditt stolteste øyeblikk i reisen din med Lokal Oslo?

Det må være da jeg gav ut boken Strikk din egen basisgarderobe. Boka ble et veldig personlig prosjekt for meg, jeg følte jeg både lagde mye nytt og fint, men også bød på meg selv på en måte jeg kanskje ikke har gjort før? De siste årene har vært en berg- og dalbane så det føltes riktig å la det prege boken også.

Hva inspirerer deg mest i dine skaperprosesser?

Jeg kan bli inspirert av alt! Mennesker, en lukt, en farge – en følelse. Jeg har også mine stilikoner som inspirerer meg, som SJP, Miley Cyrus, mamma da hun var ung (hun er fortsatt kul altså) – Tilda Swindon. Marimekko, Versace.

Hva er det neste store prosjektet ditt, om du vil/kan dele med oss?

Akkurat nå holder jeg på å flytte! Så det tar mye av tiden min. Men sånn rent strikkerelatert så kan jeg si såpass at jeg ikke kan si noe (lol) Men jeg holder på med en minikolleksjbn med sort strikk i samarbeid med Pickles, når den kommer er usikkert.

Hva er ditt stolteste øyeblikk i reisen med Lôkal Oslo?

Det må være da jeg gav ut boken Strikk din egen basisgarderobe. Boka ble et veldig personlig prosjekt for meg, jeg følte jeg både lagde mye nytt og fint, men også bød på meg selv på en måte jeg kanskje ikke har gjort før? De siste årene har vært en berg- og dalbane så det føltes riktig å la det prege boken også.

Har du et smart strikketips, råd eller triks på lur?

Er du nybegynner, start med noe overkommelig. Ferdiggjøring er viktig for mestringsfølelsen. 

Er det noe fint eller viktig du vil dele/fortelle til andre strikkere og kreative mennesker der ute?

Husk at vi strikkere også har et bærekraftig ansvar utover å lage plaggene våre selv. Mengde, forbruk og bruk og kast er også en del av det å strikke – strikk ting du vet du vil bruke. Og gi ting videre om du ikke bruker det!

siris enkle hals med balaclava
siris enkle oppskrifter - sokk

Foto: Isabel Watson

Vil du se mer av arbeidet til Camilla?

Følg @lokaloslo på Instagram

Oppskriftene hennes får du tak i på hjemmesiden hennes:

www.lokal-oslo.no