7 enkle tips for å bli mer kreativ

11.08.22   |   Kreativitet   | Av Marita Rønningen

Bli mer kreativ i hverdagen med disse enkle grepene! Strikkere er ofte ansett som en kreativ gruppe mennesker fordi vi har skaperglede og lager våre egne klær, og til en viss grad er vi nok mer kreative enn enkelte andre grupper. Men utover det å velge garn og bestemme seg for farge, så kan man spørre seg hvor kreativt det egentlig er å følge en strikkeoppskrift som noen andre har laget. Strikkingen er uansett utrolig bra for oss! Kreativitet er å leke, gruble, skape forandring og finne løsninger. Ved å beholde denne lekenheten og skapergleden vil du bli med glad og kjenne på mer mestring – les våre tips for å bli enda mer kreativ!

Det viktigste først – du kan alltid bli mer kreativ!
Tips nr 1: løs flere problemer!

Kreativitet kan være medfødt, men det kan også læres og trenes opp. Er det lenge siden du har løst kryssord eller sudoku? Det er en måte å være kreativ på, fordi du må være oppfinnsom og sette sammen egenskaper du har for å løse problemene. Alt som bryter opp de daglige rutinene dine er med på å utfordre hjernen din, som kan hjelpe deg til å utvikle kreativiteten. En mer fysisk måte å bryte opp hverdagens mønstre på, er å løse problemer i klatreveggen! Hvis du ikke har prøvd å klatre før, så anbefales det virkelig for å utfordre deg selv både fysisk og mentalt.

Tips nr 2: drikk nok vann

Dette høres kanskje grunnleggende og basic ut, og kanskje du tenker at du allerede drikker vann hver dag og er fornøyd med det. Prøv å notere ned hvor mye vann du drikker i løpet av en dag, og se om du får i deg nok. Hvis du er dehydrert så vil du føle deg mindre opplagt og klar i hodet, noe som definitivt vil bremse kreativiteten din.

Tips nr 3: organiser dine kreative verktøy!

Et organisert rom kan gi bedre grobunn for kreativitet, fordi du ikke forstyrrer hjernen din. I prosessen er det fint å rote og ikke tenke på system, for å utfordre kreativiteten, men jeg tror det vil være lettere å sette igang en kreativ økt hvis du kan starte med blanke ark. Noen vil kanskje si at rot ikke er rot, men heller inspirerende i seg selv, men de færreste har tid nok i hverdagen til å sitte i timesvis og se på samtlige av tingene sine spredd utover, og prøve å være kreativ (med mindre du er kunstner av yrke). Hvis du skaper et organisert system for garnet ditt, pinnene dine og prosjektene dine, så er det med på å legge mer til rette for kreativiteten fordi du har mer oversikt og mindre forstyrrelser.

Tips nr 4: lek mer!

Det finnes mange gøye leker for voksne. Hvis tanken på mime-spill, synge karaoke eller løpe orientering gjør at du krymper og surner, så ikke gidd å velge akkurat de! Våg å prøve noe nytt, men ta det gjerne litt nærmere komfortsonen – legg et lekkert og gøy puslespill, bygg et legosett eller prøv å hekle eller brodere om du ikke har prøvd det før. Det å utfordre både hjernen og hendene litt er så godt for å utvikle kreativiteten. Plutselig ser du løsninger du ikke gjorde før, og du vekker en lyst og et ønske om å skape, løse oppgaver og være kreativ.

brodere solsikke

Tips nr 5: gå en tur

Noe av det som dreper kreativiteten mest, er mobilen som er klistret til hender over hele verden. Den konstante søken etter å bli kilt i hjernen av noe innhold på mobilen gjør at vi nesten skrur helt oss av noen ganger. Det kan være en fin distraksjon i blant, men ikke nødvendigvis i mange timer hver dag. Prøv å koble deg fra, og gå en tur. Bare ta på sko og kle deg etter været, og gå ut. Det er ikke en treningstur, så ikke overtenk turen. Det eneste målet er å gå fra A til ?, altså gå uten et mål. Og legg bort mobilen, må du ha den med så legg den i lomma eller i veska. Se deg rundt, prøv å beskrive det du ser for deg selv og legg merke til ting du ikke har rukket å se før. Ingenting vekker kreativiteten like mye som å gjøre det stille og fjerne de dagligdagse distraksjonene!

Tips nr 6: gi hjernen din nok fett

Hjernemat er fettet du får i deg, gjerne fra avokado og andre plantebaserte fettkilder. Smør og olje gir også næring til hjernecellene, og legger godt til rette for at kreativiteten skal få blomstre. Husk å spise nok mat, mat er energi og brensel kroppen trenger for å fungere!

Tips nr 7: få nok søvn

Den beste gaven du kan gi deg selv, er nok søvn. Noen er gode på dette, og sover akkurat så mye de trenger. Andre sover kanskje mindre enn de trenger, enten fordi det er vanskelig å legge seg eller fordi søvnen avbrytes ufrivillig (noen småbarnsforeldre kjenner seg sikkert igjen her..). Hvis du konstant går rundt med søvnunderskudd er det vanskelig å bli mer kreativ, for søvnmangel er direkte skadelig. Alle levende dyr og mennesker på planeten sover, men forskere vet ikke helt hvorfor enda. Søvn er et stort mysterium, men det eneste vi vet er at vi trenger søvn! Rett og slett for å overleve. Så sov nok! <3

Vårt siste bonus-tips: strikk mer!

Det er ingen hemmelighet at strikking er bra for oss! Og det på SÅ mange måter. Det å ha noe i hendene gjør at vi får koblet av og mange konsentrerer seg bedre når de får strikke samtidig som de gjør noe annet. Vi er født skapende mennesker, og det å skape gir en enorm mestringsfølelse som uten tvil er viktig for oss. Et strikketøy er noe konstant i en flytende hverdag. Det er avhengig av deg for å vokse og bli ferdig. Det er litt fint å tenke på 🙂

Håper du likte denne artikkelen! Fikk du lyst til å lese mer, så kan du klikke deg videre i Plystre Magazine. Vi publiserer saker for strikkere ukentlig, så følg med! Fikk du lyst til å starte på et kreativt prosjekt? Se våre broderi-pakker hvor du får med alt du trenger!

Strikkehilsen fra Plystre