Folk & strikk
Åse // @strikkerlittmye

16. september 2022   |   Folk&Strikk   |   Av Marita Rønningen

Littmyeveske har du kanskje hørt om? Åse strikker litt mye, og det blei det heldigvis en instagram-konto av! De siste årene har hun vist frem fargerikt, moderne strikketøy på sin profil. Du fikk kanskje øynene opp for henne i sommer, da hun lanserte sin hekleveske – #littmyeveske? Sjansen er stor for at det er nettopp den veska får eller fikk deg til å prøve hekling for første gang! La oss bli litt bedre kjent med Åse!

littmyeveske
Folk & Strikk er en fast spalte i Plystre Magazine hvor vi tar en prat med ulike folk, strikkere, skapende mennesker og designere – mennesker som driver med spennende ting i strikkeverden. Gjennom et intervju blir vi kjent med hvem de er, hva de driver med, og får et lite bilde av personen bak deres interesse og virke. Vi ønsker å løfte frem deres bidrag i en moderne strikkeverden som stadig inspirerer og engasjerer flere og flere mennesker i alle aldre.

Fortell oss litt om hvem du er og hva du driver med 🍒

Jeg heter Åse, er 27 år, bor i og kommer fra Oslo. Jeg strikker og hekler, på og utenfor Instagram. Synes det vanskelig å kalle meg designer, men jeg lager og selger oppskrifter på strikke- og hekleplagg og tilbehør. Også lager jeg podcasten @strikk.pa.kjokkenet sammen med @marte_emlie_eide. Jeg er også medarrangør sammen med 4 andre damer for arrangementet Strikk på Taket på Rockefeller.

Hva er tanken bak navnet @strikkerlittmye?

Instagramprofilen @strikkerlittmye ble til i desember 2020. To dager tidligere bestemte jeg meg for å slutte på studiet jeg akkurat hadde begynt på, Lektor i Nordisk ved UiO. Tror kanskje jeg havnet i en identitetskrise og trengte å rette fokus mot noe som kun var gøy, og kun for meg selv. Jeg har alltid strikket og hadde derfor en haug med garn og perler stuet bort i boden. Profilen var ment som en hemmelig dagbok for meg selv hvor jeg kunne samle alle prosjektene mine på ett sted. Profilen var ikke hemmelig så lenge. Jeg er så nysgjerrig at jeg raskt begynte å kommentere på andres bilder og følge en haug med fine folk. 3 «The Kitty Vester» fra @lokaloslo senere – og jeg var bitt av basillen. Og nå er jeg her.

Hva har du på pinnene akkurat nå?

Akkurat nå har jeg – etter min smak – litt for mange pågående prosjekter på pinnene. Teststrikker både en mørkerød #sweaterno21 & rosa og rødstripete #sweaterno22 for @myfavouritethings.knitwear, teststrikker en hvit «vintertopp» fra @witredesign, en knallrosa #sophieknit fra Skall Studio. (Og en hemmelig rosa teststrikk.) Inne i en veldig rød og rosa periode med andre ord.

Hva er din favoritt-strikkeserie/podkast akkurat nå?

Jeg er inne i en skikkelig podcastperiode og hører på (nei, jeg kan ikke velge 1): 

Fredagspodden, Synnøve og Vanessa, Säker stil, Interiørrådet, Hvorfor det?, Strikkeklikken, Mental Art, Mamma Stickar, Levels med Rebecca og Emilie.  

Serier: Nede, Sex and the city, Charterfeber, osv… (jeg er litt tv-slave)

Bortsett fra strikking, hva liker du å bruke tiden din på?

Le og tulle, kose meg, ha det gøy, kafébesøk, bade i saltvann, sole meg, gå tur med hunden min, høre god livemusikk (kan nesten argumentere for at all musikk er god live), hekling, perle, danse, og selvfølgelig være sammen med kjæresten min og gode venner, plukke blomster, redigere bilder, høre lydbøker og andre mennesker fortelle gode historier. 

Hvordan ser en typisk dag i ditt liv ut?

Hjelp. Ingen dag er lik, og det er nesten rart siden jeg er veldig glad i rutiner og «hverdag». Står opp og legger meg til samme tid, også lager kjæresten min kaffe til meg hver morgen. Det er et høydepunkt! På lørdager får jeg den servert på sengen, veldig luksus.

Hva er din strikkebakgrunn? Når og hvordan lærte du å strikke, og er det noen personer som har vært viktige for deg og din interesse for strikking?

Jeg lærte å strikke av bestemor da jeg var 5 år på en liten hytte, et par mil inn i skogen fra Rena. Ikke innlagt vann eller strøm, altså et sted der du er nødt til å stå for egen underholdning. Der lagde jeg min første trekant. Haha, prøvde vel å lage en firkant, men det var ikke så greit å få med alle maskene.. Kan ikke huske hvordan jeg kom derfra og til å strikke et par selbuvotter i 7. klasse, men det må jo ha vært noen grytekluter og rilleskjerf i mellomtiden? 

Både mamma og bestemor har alltid strikket mye, men jeg skjønte først at jeg kunne strikke noe fint til meg selv da Skappel kom med den første rillegenseren i 2010. Siden strikket jeg mye fra Line Langmo i tykt mohairgarn i alle farger, og så fant jeg «strikkeinsta».

Hva er strikking for deg? Hva er det som gjør det givende for deg?

Strikking er skaperglede, mestring og ro. Det er min form for mindfulness og meditasjon. Hjernen min jobber i et helt annet tempo om jeg får sitte med strikkepinnene i hendene. Glemmer alt for ofte tid og sted og kan sitte med ørepropper i ørene og glemme at jeg egentlig skulle høre en podcast. Også er jeg veldig glad i farger, og strikker gjerne fargesterke plagg jeg kan kombinere med en hvit t-skjorte og jeans. Jeg øver meg på å bruke farger sammen, og det er viktig for meg at plaggene jeg strikker også skal brukes.

Når hygger du deg mest med strikketøyet?

Haha, alltid!! Alene hjemme, med eller uten podcast på øret, med en serie på tv, på bussen, sammen med andre som strikker, eller ikke strikker. Jeg diskriminerer ikke på hyggen.

Fortell om ditt stolteste øyeblikk i reisen din med @strikkerlittmye?

Det må kanskje være en gang våren 2021 da Lene fra @denlillegarnbutikken lurte på om jeg ville skrive en oppskrift sammen med henne. Altså, #jellybeanvest, min (*vår) aller første oppskrift! Det var veldig stort og det åpnet en ny verden for meg. Men jeg er også stolt over å ha laget oppskriften på #littmyeveske som har fått mange til å hekle for aller første gang. Tenk å være med på at noen lærer seg noe nytt! Det synes jeg er skikkelig gøy. 

Hva inspirerer deg mest i dine skaperprosesser?

Det kan være en fin himmel, blomster, en kul dame på gaten, interiør, INSTAGRAM. Ofte går jeg med en idé eller fargekombinasjon i hodet lenge før jeg faktisk lager noe. Mye fordi strikking er Slow Fashion og jeg kun rekker å lage en brøkdel av det jeg ønsker.

Hvem på strikkeinsta har inspirert deg den siste tiden?

@laerkebagger

@madebyoda 

@embrajulie 

@witredesign 

@le_pull_le_pull

Har du et smart strikketips, råd eller triks på lur?

Velg deg ut noe du virkelig ønsker deg. Som du vil ha på eller lage, og fullfør. Les oppskriftene bokstavelig steg for steg. Ikke tro du er smartere enn oppskriften (hehe, denne er vanskelig). Følg med og mål underveis, både på selve plagget og deg selv. Og bruk markører på pinnen og i arbeidet. MEN: Det viktigste er å kose seg!

Er det noe fint eller viktig du vil dele/fortelle til andre strikkere og kreative mennesker der ute?

Lag det du vil, del det du vil. Ikke heng deg opp i tall på Instagram, eller antall salg på oppskriftene dine. Tør å gå for det og lær av Nike; just do it. Det høres kanskje dumt ut, men det er enda dummere å sitte hjemme og tenke på alt du kunne tenke deg å gjøre uten å gjøre det. Det siste der var en liten peptalk til meg selv. Også er det lov å ha det gøy og kose seg.

siris enkle hals med balaclava
siris enkle oppskrifter - sokk

Foto: Åse og Chrissander

Vil du se mer av littmyeveske og resten av prosjektene til Åse?

Følg @strikkerlittmye på Instagram

www.strikkerlittmye.no
littmyeveske