Folk & strikk
Anette // @anette.knit

13.10.22   |   Folk&Strikk   |   Av Marita Rønningen

Anette synes strikking var dølt, helt til hun så en genser hun gjerne ville ha. Venninnen insisterte på at hun kunne strikke den selv, og det gjorde hun! La oss bli bedre kjent med Anette, som teststrikker plagg fra My Favourite Things Knitwear, Aegyo Knit og Petite Knit ++, alltid i sort, grått, beige eller nøytralt. Hvorfor strikker hun ikke med farger? Og hvilke strikkeplagg fra skapet bruker hun mest?

aegyo knit
Folk & Strikk er en fast spalte i Plystre Magazine hvor vi tar en prat med ulike folk, strikkere, skapende mennesker og designere – mennesker som driver med spennende ting i strikkeverden. Gjennom et intervju blir vi kjent med hvem de er, hva de driver med, og får et lite bilde av personen bak deres interesse og virke. Vi ønsker å løfte frem deres bidrag i en moderne strikkeverden som stadig inspirerer og engasjerer flere og flere mennesker i alle aldre.

Fortell oss litt om hvem du er og hva du driver med 🖤

Jeg er Anette, ei jente/dame som veldig snart blir 33 år. Jeg er født i Oslo, men bodd store deler av livet mitt på Hamar med muttern. Etter at jeg fullførte journalistutdanningen min i Trondheim, flyttet jeg “hjem” igjen til Oslo, hvor jeg begynte å jobbe med kaffe. Også traff jeg samboeren min, en skikkelig god gudbrandsdøl, som har holdt ut med meg i nesten fem år. Sammen har vi to pelskledde barn i form av kattene Lollo og Peggy. De siste syv årene har jeg jobbet med og for kaffe. Jeg kan ikke se for meg en hverdag hvor kaffe ikke står øverst på agendaen, så jeg føler meg dødsheldig som kan tjene penger på å utforske og spre kunnskap om kaffe.

Hvordan ble @anette.knit til?

Hun ble til en romsjulsdag for to år siden, ca. Da dumme Covid-19 tok livene våre med storm, kjente jeg at jeg trengte noe for å holde hjula i gang. Jeg hadde hele tiden, siden jeg var 10 år kanskje, vært lidenskapelig opptatt av å sy. Men å sy er ikke en veldig sosial hobby, så jeg ga strikking et forsøk. Så en veldig god venninne frisket opp igjen kunnskapene jeg lærte på barneskolen, og vips så var en ny hobby født. Og siden jeg syns sosiale medier (jobber med digital markedsføring, så i overkant nysgjerrig på internett og some) er veldig facinerende, så opprettet jeg en egen Instagram-konto for strikkeprosjektene mine. Kanskje det beste valget jeg har tatt etter å få katt.

aegyo knit

Hva har du på pinnene akkurat nå?

Akkurat nå har jeg flere ting, og mye teststrikk, men den jeg bruker mest tid på er #eurussweater av Aegyo Knit i Hjelholt Håndværksgarn. Den blir så deilig! Også har jeg en lue og skal straks legge opp til en ny teststrikk. For å ikke snakke om de fire-fem UFOene jeg har liggende..

Hva er din favoritt-strikkeserie/podkast akkurat nå?

Jeg digger Drivkraft på NRK P2, eller podcaster som handler om historier fra virkeligheten. Også er jeg svak for FRIENDS, og siden jeg har sett alt hundre ganger, så kan jeg fint strikke til det uten å gå glipp av noe! Ellers ser jeg også på The Kardashians, elsker det.

Bortsett fra strikking, hva liker du å bruke tiden din på?

Bruker man tiden på noe annet? Neida, jeg bruker jo mye tid på kaffe, siden det også er en stor lidenskap, men jeg er sammen med en skikkelig musikkfrelst fyr, så det blir en del konserter, tilbringe tid sammen med venner, se på trash på tv (elsker trash tv) og gjøre ting som gir meg god energi. Jeg var veldig oppslukt av yoga i mange år, så jeg vurderer å ta opp igjen den interessen.

Hvordan ser en typisk dag i ditt liv ut?

Den starter med at klokka ringer 06:15, også slumrer jeg i ca 30 min, som er helt idiotisk. Så har jeg det megatravelt, så jeg slenger på meg noe klær (les: hjemmestrikka genser, jeans og sneakers), tar på meg minimalt med sminke bare for å se våken ut, løper ut døra og hiver meg på bussen til jobb. Så er det jobb da, i ca. åtte timer, hvor jeg drikker kaffe, skriver, tar bilder, lager videoer, har møter og planlegger innhold, før jeg turer hjemover. Da venter lufting av katter og middagslaging, før jeg kan slenge meg ned på sofaen med strikkeprosjektet mitt. 70% tiden blir jeg liggende på sofaen hele kvelden, andre ganger går jeg over til naboen min (som også strikker) eller til venner som bor litt lenger unna enn min egen bakgård.

Hva er din strikkebakgrunn? Når og hvordan lærte du å strikke?

Jeg lærte vel som de aller fleste å strikke rett og vrang på barneskolen i kunst & håndverkstimene. Bestemor og farmor har alltid vært skikkelig dyktige strikkere, så de har strikket mye til meg gjennom barndommen og ungdomsårene. Jeg syns strikking var super dølt frem til for et par år siden. Og det startet vel med at jeg så en genser som jeg ønsket meg og spurte venninnen min om hun ville strikke den til meg. En sort raglangenser som jeg er dritglad i! Så ville jeg ha en vest, men da satte hun ned foten og sa at det kunne jeg lage selv. Så da bar det avgårde til vår lokale garnbutikk for å kjøpte pinner og garn. Jeg vil jo si at My, venninne min, har vært grunnen til at jeg er der jeg er i dag mtp strikking. Hun er tidenes mest tålmodige dame, og en ekstremt god støttespiller. Også er jo bestemor og farmor selvskrevne, siden de holdt meg varm store deler av livet.

Hva er strikking for deg? Hva er det som gjør det givende for deg?

Det må være den roen det gir meg. Det at jeg kan koble helt av og bare la tankene flyte. Jeg har slitt med depresjon og PTSD store deler av livet, så strikking er for meg en slags terapi. Også opplever jeg så ekstrem mestringsfølelse! Jeg blir så stolt av meg selv og hva jeg har klart å lage, og det er den beste energien jeg kan få. Også er det jo veldig hyggelig å strikke sammen med de folka jeg er mest glad i, folk jeg syns er kule og som jeg kan dele denne interessen med.

Når hygger du deg mest med strikketøyet?

Det må være lørdag og søndag morgen! Gjerne før mannen våkner, så jeg kan få noen timer alene, med en skikkelig god kopp kaffe. Eller så er det de gangene jeg og strikkegjengen møtes på kafè eller hjemme hos en av oss, og skravla og strikkepinnen går i ett sett!

Fortell om ditt stolteste øyeblikk i reisen din med @anette.knit?

Hehe, det må være den gangen Louise i @myfavouritethings.knitwear spurte om jeg ville teststrikke for henne! Sjukt fan av hennes oppskrifter og design.

Hvilket strikkeplagg har du brukt mest i det siste?

Hmm, føler hver dag er litt sånn som Sophie’s Choice! Men det har blitt mye #sweaterno23, #ppopposwater og #kumulusbluse i det siste. Men jeg prøver å være flink til å bruke alt jeg har strikket regelmessig, slik at jeg ikke lar noe bli liggende ubrukt for lenge.

Hva inspirerer deg når du strikker?

Det må være å se hva andre strikker på, hvordan garnet utfolder seg underveis i prosessen, tilbakemeldinger fra venner og følgere, samt det å få være vitne til mitt eget håndarbeid i live view! Også liker jeg å se for meg hvordan fargede strikkegensere vil se ut i min sort/hvit/grå-verden. Jeg finner ekstremt mye inspirasjon i farger, men hater å strikke i det selv. Og det er overraskende hvor bra fargerike klær blir i sort🖤 Jeg eier ikke et eneste fargerikt klesplagg, og grunnen til det er at farger på klær gjør meg urolig. Det skaper et ekstra stressmoment for meg. Så alle dere andre; ikke slutt å strikk med farger, for jeg digger å gjøre de om til monokromt!

Har du et smart strikketips, råd eller triks på lur?

Skaff deg et godt system på strikkepinnene dine! Og kjøp utskiftbare strikkepinner, dere har vært livets investering for min del. Og en nuppefjerner, sånn at du kan vedlikeholde strikkeplaggene dine år etter år.

Hvem har inspirert deg litt ekstra på strikkeinsta den siste tiden?

Oi, det er mange, men jeg finner alltid ekstra inspirasjon hos @strick.yoga (Patricia), @otherloops (Maja), @knitpit (Lærke), @aegyoknit, @strikkeligdigg (Anette) og @myfavouritethings.knitwear!

Er det noe annet du vil dele/fortelle til andre strikkere og kreative mennesker der ute?

Ta pauser! Og husk å nyt prosessen. Strikking skal være noe fint, noe du gjør for deg selv, så ikke la deg bli for påvirket av det som skjer rundt deg.

siris enkle hals med balaclava
siris enkle oppskrifter - sokk

Foto: Anette / @anette.knit

Vil du bli mer inspirert av Anette?

Følg @anette.knit på Instagram

@anette.knit på Instagram