Folk & strikk
Eypril // @knittingeypril

09.11.22   |   Folk&Strikk   |   Av Marita Rønningen

Vi blir bedre kjent med Eypril som lager magisk strikkestemning på IG-kontoen @knittingeypril ✨

Folk & Strikk er en fast spalte i Plystre Magazine hvor vi tar en prat med ulike folk, strikkere, skapende mennesker og designere – mennesker som driver med spennende ting i strikkeverden. Gjennom et intervju blir vi kjent med hvem de er, hva de driver med, og får et lite bilde av personen bak deres interesse og virke. Vi ønsker å løfte frem deres bidrag i en moderne strikkeverden som stadig inspirerer og engasjerer flere og flere mennesker i alle aldre.
knittingeypril

Fortell oss litt om hvem du er og hva du driver med ✨

Mitt navn er Eypril Angelou, er fra og bor i Kristiansand sammen med mannen min, er utdannet jordmor. Ifjor ble jeg ferdig med videre utdanning innen psykisk helse og denne høsten studerer jeg videre innen lindring og kreftomsorg ved siden av full jobb. Jobber i turnus, da er det fort sånn at når jeg sitter, jeg strikker som gjelder. Hvor som helst jeg befinner meg.

Hvordan ble @knittingeypril til?

Jeg har alltid likt håndarbeid, og har alltid vært fascinert å se på folk med strikket genser, lue, votter eller shawl på. Hadde alltid lyst å lære meg, men kjente ingen som kan strikke dessverre, da jeg ble sykemeldt på første gang høsten 2018 pga skiveprolaps i ryggen ble jeg sittende hjemme med to krykker. Jeg har aldri vært sykemeldt før så det var en nedtur for meg, plutselig fra en travelt og aktiv hverdag til å være hjemme med begrenset beveggelse og stilling. Jeg har først vært aktiv med opptrening fra alt mulig opplegg slik at jeg kommer meg fortest mulig på beina igjen frem til jeg fikk streng beskjed å holde meg i ro. Jeg har sett på så mange serier at jeg begynt å være lei, begynte da å se på strikkevideoer på youtube, mitt første søk var “hvordan å legge opp masker”, og så videre til flere teknikker. Jeg så først Kimmie Munkholm sine videoer på dansk. Første jeg likte var ballonggenser som alle strikket den tiden, men det er alt for avansert, jeg likte også kumulus bluse og gikk på det måtte se på teknikker flere ganger og øvd meg masse. Jeg måtte også da opprette strikkekonto slik at jeg kan følge med andre sine prosesser og få mer inspirasjon, så ble det “knittingeypril”.

Hva har du på pinnene akkurat nå?

Akkurat nå har jeg nettopp ferdig med Sophie shawl som er en teststrikk for Petiteknit, har lagt opp til en i sort denne gang og Collar no. 3 som er også teststrikk for My favourite things knitwear.

Hva er din favoritt-strikkeserie/podkast akkurat nå?

Jeg har blitt hekta på truecrime, jeg har sett så av det siden jeg har begynt å strikke. Ellers har jeg også hørt masse lydbok. Mest mental trening. Er nå ferdig med to lydboker av Eckhart Tolle,  3 ganger til og med, da jeg vil minne meg selv hver gang jeg går gjennom sorgen – altså de gangene det blir ikke noe av på ivf-behandling. “Det er nå du lever” kan jeg virkelig anbefale, og ikke minst “tenk som en monk” av Jay Shetty.

Bortsett fra strikking, hva liker du å bruke tiden din på?

Vi liker å reise, finner på ting, opplevelse er viktig for oss, ellers har vi alltid, venner tid, babe time og me time som er da strikketid og serie for meg. Jeg er også utdannet fotograf så liker å ta bilder, trives godt bak kamera enn foran, dere ser sikkert det på min instafeed. og organisering! jeg har alltid prosjekt hjemme jeg skal organisere, ommøblere eller rydde.

Hvordan ser en typisk dag i ditt liv ut?

En typisk dag for meg begynner gjerne så rolig som mulig, med god mat og drikke og strikketøy om jeg jobber kveldsvakt. Ellers har jeg også dagvakt, så er det middag, trening/ærender, god og varm dusj også strikketøy før jeg legger meg.

Hva er din strikkebakgrunn? Når og hvordan lærte du å strikke, og er det noen personer som har vært viktige for deg og din interesse for strikking?

Som sagt hadde jeg null erfaring, men har 133% motivasjon og for de som kjenner meg godt vet at med ei gang jeg har lyst på noe, så girer jeg gjerne opp og gir aldri opp frem til jeg får det til. Og når først jeg skal levere noe så må være der fineste jeg kan levere. Er litt sånn perfeksjonist og den største kritikk til meg selv. Ingenting er umulig når man virkelig vil det.

Hva er strikking for deg? Hva er det som gjør det givende for deg?

Strikking har betydd veldig mye for meg det siste årene siden jeg begynte å legge opp masker, i de tunge dager da jeg ble sykemeldt. På mange måter er det strikking som er grunnen til at jeg våkner opp og med glede, hver gang jeg legger meg kvelden før gleder meg så mye til å våkne og endelig sitte å fortsette å strikke. De siste 7 år har vi prøvd oss å bli gravid uten lykkes, vi har ikke fått svar eller begrunnelse hvorfor vi får ikke til da alle prøvene er normale for oss begge, eneste vi fikk fortalt at vi er en av de uheldig som får ikke til dessverre, vi  er supertakknemlig at det finnes hjelp tross alt og har vært på IVF-behandling flere ganger som ender opp med flere negative resultater og nedturer, prosessen i seg selv er vanskelig og det styrer til med hjernen, Strikking har alltid vært min private psykolog. for å si det mildt. Det er også når jeg strikker så kobler jeg av på alt rundt meg og virkeligheten. Da er jeg på en annet sted, sorgen, følelse av å være fortapt og hjelpeløs er byttet med glede, masse kos, egen pleie og kjærlighet rett og slett. Det har betydd så mye, Jeg liker utfordringer og har meldt meg på teststrikk rett etter jeg har strikket mitt første prosjekt (kumulus bluse) , og har da blitt en teststrikker for designere siden. Små og store designere. Det gir meg motivasjon å fullføre det med frist. Og se på de andre sin versjon underveis gir mer inspirasjon, og at jeg fokuserer på det jeg holder på, hvis jeg legger opp bare for å ha noe å strikke blir det fort en ufo. Heldigvis, har ikke UFOer per dags dato, bare restegarn. 🙂

Når hygger du deg mest med strikketøyet?

Den rolige oppstart av en ny dag, når jeg er alene og har “me time”,  jeg har fått meg egen strikkestue og hobby/kontor rom noe jeg er superglad for. Der jeg kan sitte og kose meg med strikketøy, gjerne med god musikk i bakgrunnen eller god film/ serie å se på. Jeg hygger meg hver dag, da jeg strikker hver dag. Og det er helt luksus, det har blitt en del av rutinen min. Det er min terapi. Og det er kommet for å bli. ♥️

Fortell om ditt stolteste øyeblikk i reisen din med @knittingeypril?

Har ikke ord hvordan kan jeg beskrive hvor takknemlig jeg er på alle dere i strikkeverden, et hjerte og en kommentar betyr så mye, og har aldri trodd følgere kom til å vokse, glemmer aldri den følelsen når jeg nådd 100 følgere, også 1000, også videre og nå er det mer enn 20.000 som følger lille meg. Jeg hadde bare mål om å bli inspirert, og lagt ut bilder for å minne meg selv hva har jeg gjort, som en dagbok. Jeg er stolt, supertakknemlig og føler meg priviligert, lille meg som samarbeider veldig godt med kjente og store designere og garnleverandører. Supertakknemlig å bli sett, av store designere, teststrikker for Petiteknit, My favourite things knitwear, Caidree, Gregoria Fibers. Og ikke minst de flinke og talentfulle norske designere jeg har teststrikket for, blant annet Rilleruth, Yndestrikk, Studio Gyth, Untold og Dreamknit blant annet. Har blitt ambassadør for Muud som lager det fineste strikkevesker, strikkeoppbevaring og etui. Jeg er så stolt over samarbeid forhold jeg har sammen med Gepard garn, super takknemlig for alle muligheten Sus gir meg, å prøve ut det fineste garnkvalitetene og muligheten til å skape meg min egen capsule og klassiske strikkegarderobe. Jeg føler meg helt som en helt bortskjemt og glad strikker. Er super ydmyk og takknemlig♥️ Jeg er også superstolt over vennskap, og en flott gjeng vi har skapet gjennom strikkeverden. Det har også blitt en strikkegruppe vi har skapt som heter @knitters på insta, sammen med 30 dyktige og fabelaktige strikkere har vi story takeover der vi deler dagen og snakke om hver enkelt tema som er bestemt på forhånd, her kan man fiske masse inspirasjon og motivasjon og ikke minst tips om man trenger det. Jeg er blitt så glad i folk jeg snakker med gjennom strikkeinsta, snakker fra om alt og ingenting, alt fra garn, strikkerelatert, serie, deler privat livet, ivf-utfordringer, debatt-temaer på tv, serie, og alt mulig rare, gøye, som gir oss masse latter, tull og tøys vi finner på. Jeg er stolt over mine følgere og alle de andre som er i strikkeverden, alle bidrar og gir god motivasjon til hverandre og det er så godt å være en del av, jeg angrer ikke et sekund at jeg skapte @knittingeypril, er takknemlig hverdag og lever med tanken: Hvis det skjer noe galt, snu det og gjør noe bra ut av det.

knittingeypril

Hva inspirerer deg mest i dine skaperprosesser?

Hensikten til min hobbystrikking er at jeg vil gjerne eie en strikkegarderoben der mine behov står som førstepri. En strikkegarderobe som kan passe min hverdag og liv. Jeg bruker min fritide og energi på å strikke et plagg jeg kommer til å bruke masse. Selvom jeg får garn sponset når jeg teststrikker betyr ikke at jeg sier ja til alt, jeg melder også pass når jeg har ikke tid og ser at jeg har ikke behov for det i garderoben. Som nevnt så studerer jeg ved siden av full jobb, det betyr at jeg har også  begrenset tid til overs, kunne ønske vi har 48 timer på en dag slik at vi rekker alt vi har planlagt for dagen. Hverdagen min er det samme det siste 5 år med full jobb og videre utdanning ved siden av, derfor alt jeg strikker betyr mye for meg, alle plagg har hver sin historie, det minner meg på noe jeg har vært gjennom, det vi har oppnådd, det kan være fint og ikke fint. Hvert plagg har blitt en symbol på hva jeg var gjennom i dette livet. Derfor det er også vanskelig for meg å gi vekk eller selge de plagene jeg strikker. De er altså for keeps. ♥️ Jeg er også inspirert av de garnene jeg bruker å strikke, historien bak, hva slags mål produksjon har og om vi deler samme prinsipp. Garn er garn, men vi må også vite hvor de kommer fra og hvordan disse dyrene blir håndtert slik at vi har noe å strikke fine plagg. Jeg blir inspirert av følelser, fargen, livets synspunkt, humor og alt jeg ser på strikkeinsta med god grunn. For eks har jeg aldri brukt rosa i mitt liv, i støtte til Rosa sløyfe og at jeg brenner for målet og støtter Kreftforeningen, så har jeg også strikket meg rosa Sophie Scarf og kjøpt meg en rosa dress jakke, mitt første rosa plagg i garderoben. Ikke bare fordi det er en trend men jeg gjør det for å merke at jeg støtter en viktig sak vi fremhever hver oktober måned. 💗 

Har du et smart strikketips, råd eller triks på lur?

Strikking er slow fashion, det betyr at vi bruker tid, energi og ikke minst penger på dette. Jeg vil anbefale å gå gjennom deg selv først før man skal starte et prosjekt: trenger jeg det? behøver jeg det? har jeg tid? Planlegg gjerne en gang for mye enn for lite. Ikke legge opp bare for å legge opp. Du kommer til å miste gnisten. Hobbystrikking koster oss både penger, energi og tid. Da er det lurt å tenke gjennom om du skal gå for godt kvalitetsgarn og utstyr som gir deg bedre strikkelyst og ikke minst motivasjon å fullføre prosjektet. Du skal bruke tid og energi på det, tenk gjennom formålet, hvor skal du bruke det til? er det til deg selv? skal du unne deg noe fint? er det til småbarn som vokser fort? må det være en som tåle masse? Jeg sier heller ikke at man skal velge de dyreste garn i markedet, men at man planlegger gjerne for en bedre resultat, det finnes mange garnalternativer med gode kvaliteter, søk på garnalternativer. Søk på instagram med bruk av #. Det er alltid noen som har strikket en annen garn alternativ enn oppgitt i oppskriften. Send gjerne melding og spør de andre, er helt sikkert på at de svarer deg gjerne og hjelper til. Finnes også tilbuder, jeg pleier alltid å google for å se på noe tilbud før jeg handler. uansett det er. Strikk gjerne det du har virkelig lyst på. Unn deg selv med god drikke, måtte det være kaffe, te, vin, brus eller øl. Og noe godt å bite i mens du strikker. Husk strikking er en del av din egenpleie, har til og med kjøpt meg robot støvsuger for å ha mer strikketid. Noe av det lureste jeg har gjort i livet! Og ikke minst takker jeg mannen som hjelper til på kjøkkenet og lager middag. Vær grei mot deg selv, du fortjener strikketid, inkludert garn-shopping. Det har jeg argumentert hos mannen at det er også en del av egenpleie, der vi blir glade og fornøyd med garnshopping, det er altså dyrere å betale privat psykolog-time har jeg sagt på tull men egentlig mener det: happy wife, happy life.  ♥️

Er det noe fint eller viktig du vil dele/fortelle til andre strikkere og kreative mennesker der ute?

Det er bare å prøve de tingene du har lyst å gjøre, når man har lyst på det så gjør det så lenge du skader ingen og ikke minst ikke deg selv. Man lever kun en gang, og vi har ikke så god tid. Ikke vent på perfekt timing for det er ikke noe perfekt timing. Vær grei mot deg selv. Unn deg noe fint, en deilig garn du har tenkt eller siklet på lenge. Kos dere med strikketøy, og håper dere får masse strikketid ♥️ Husk å dele inspirasjon til de andre også, vi alle trenger noe og noen å bli inspirert av.

knittingeypril
knittingeypril

Foto: @knittingeypril

Vil du se mer av arbeidet til Eypril?

Følg @knittingeypril på Instagram

@knittingeypril